Astm bronşicFolosirea unui bronhoscop pentru a examina vizual căile aeriene şi pentru a colecta secreţii şi țesuturi, poate ajuta la efectuarea unui tratament eficient asupra pacienţilor cu astm bronşic dificil de tratat, conform cercetătorilor de la National Jewish Health.

 

 

 

 

Bronhoscopia poate ajuta la eficientizarea modului în care este efectuat tratamentul pentru astmul refractar.

Conform articolului din martie 2012 din revista ″Chest″, cercetătorii au identificat cinci fenotipuri distincte printre pacienţii cu astm bronşic refractar şi au tratat cu succes patru dintre ele, de multe ori cu reducerea medicației pentru astm.

 

 



"În timp ce tratamentul standard antiinflamator cu corticosteroizi inhalatori ajută mulţi pacienţi cu astm bronşic, există un număr semnificativ de pacienţi care au nevoie de diagnostic şi tratament mult mai individualizat", a spus autorul principal James Good, MG, profesor de medicină la National Jewish Health. "Bronhoscopia oferă informaţii importante clinic, care ne pot ajuta să tratăm mai bine chiar şi pacienţii cu astm mai sever."

Cele mai multe teste pentru astm implică evaluarea capacităţii unei persoane de a inhala şi expira aer în condiţii diferite. O bronhoscopie oferă o examinare mult mai directă a plămânilor.

În timpul bronhoscopiei, medicul introduce un tub mic, flexibil în nas şi îl ghidează de-a lungul  căilor respiratorii. Bronhoscopul are un aparat foto care permite inspecţia vizuală a căilor respiratorii. Se pot preleva secreţii de la nivelul căilor respiratorii şi se poate realiza o biopsie prin prelevarea unor mici mostre de ţesut pulmonar. Procedura se execută de obicei cu pacientul uşor sedat. Echipa de cercetare a examinat 58 de pacienţi cu astm dificil de controlat, care este, în general, caracterizat ca necesitând corticosteroizi pe cale orală pentru mai mult de jumătate de an, în anul precedent sau simptomatic, în ciuda unor doze mari de corticosteroizi inhalatori.

Douăzeci de pacienţi au primit tratament standard conform ghidurilor timp de patru luni, urmat de o bronhoscopie şi de terapie individualizată. Treizeci şi opt de pacienţi au primit tratament individualizat, pe baza rezultatelor bronhoscopiei. Bronhoscopia a inclus examinarea vizuală a căilor respiratorii superioare şi inferioare, lavaj bronhoalveolar, biopsie şi periaj endobronchial.

 



Cercetătorii au identificat cinci fenotipuri reciproc exclusive de astm, cei cu: 1) reflux gastroesofagian; 2) infecţii bacteriene subacute 3) ţesut eozinofilic 4) o combinaţie de două sau trei dintre aceste fenotipuri şi 5) fenotip non-specific. Cei cu reflux gastroesofagian au primit tratament medicamentos intens sau au suferit o intervenţie chirurgicală (fundoplicatură Nissen), în plus faţă de tratamentul standard pentru astm. Cei cu infecții bacteriene subacute au primit antibiotice, precum şi cei cu un număr mare de eozinofile au primit omalizumab, cunoscut şi sub numele de anti-IgE. Cei cu fenotipuri nespecifice nu au primit nici un tratament specific.

După 24 de săptămâni de tratament specific, pacienţi au prezentat o ameliorare notabilă atât a funcţiei pulmonare, cât şi în Testul de Control al Astmului, un chestionar de cinci întrebări utilizat pe scară largă pentru a evalua controlul astmului bronşic. În general, FEV1 (cantitatea maximă de aer expirat într-o secundă) a crescut de la 58.9 % din valoarea prezisă (foarte scăzută) la 74,3 % din valoarea prezisă (o scădere uşoară). Rezultatele testelor CAT a crescut de la 11,6 (astm slab controlat) la 18,5 (minim necontrolat). Testul are un scor maxim de 25. Cei 20 de pacienţi care au primit medicaţie standard, terapie bazată pe ghiduri (perioada de control), urmată de tratament ghidat bronhoscopic,  au prezentat o ameliorare imediat după începerea tratamentului vizat.

"În timp ce studiul nostru va necesita studii suplimentare pentru a confirma rezultatele, acesta oferă un pas promiţător pentru medicii şi pacienţii care nu pot obţine un control al astmului", a declarat Richard Martin, MG, autorul principal, profesor şi președinte al National Jewish Health Department of Medicine.

 



Traducere după bronchoscopy-effective-treatment-refractory-asthma, cu acordul editorului. Articolul a fost furnizat editorului de National Jewish Health.
Traducerea: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.