Elicopter SMURDMedicinii au înţeles demult importanţa timpului de la uşă la blocul operator pentru pacienţii cu atac de cord. Cu cât mai repede ajunge pacientul de la uşa spitalului în sala de intervenţie pentru a i desfunda artera înfundată, cu atât mai bine pentru acesta.

 

 

 

 

Dar un cercetător de medicină de  urgenţă de la  Universitatea din Cincinnati (UC) spune că este, de asemenea, important să studiem timpul de la "contactul cu medicul până la blocul operator", recunoscând rolul pe care serviciile medicale de urgenţă (SMU)  îl joacă în îngrijirea cu rapiditate a pacientului.

 

 



Într-o lucrare publicată online în jurnalul ″Academic Emergency Medicine″, profesorul asistent Jason McMullan, MG, a constatat că serviciul medical de urgenţă poate juca un rol important în reducerea timpului scurs de la contactul cu medicul la până la ajungerea pacientului în blocul operator, prin activarea serviciilor medicale de urgenţă cu ajutorul elicopterului mai rapid în cursul procesului de îngrijire a pacientului.

Cercetările s-au axat pe pacienţi cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (IMA ST), un tip de atac de cord cauzat de ocluzia bruscă şi totală a unei artere coronare. Asociaţia Americană de Cardiologie şi Colegiul American de Cardiologie au stabilit un obiectiv de 90 de minute pentru a dezobstrua artera cu ajutorul unui stent într-un laborator de cateterism (procedură cunoscută sub numele de intervenţie coronariană percutanată sau PCI).

"Există o zicală pe care o au doctorii atunci când au grijă de un pacient cu atac de cord: timpul înseamnă muşchi", spune McMullan. "Acest lucru se datorează faptului că medicii se grăbesc să dezobstrueze o arteră înfundată a inimii pentru a reduce suprafaţa permanent afectată. Cu cât mai repede poţi dezobstrua un vas afectat, cu atât mai mult muşchi poţi salva.".

Spitalele mici, fără posibilitate de a efectua intervenţie coronariană percutanată, utilizează frecvent transferul bolnavului cu elicopterul, cum ar fi UC Health Air Care & Mobile Care, pentru a facilita ajungerea mai rapidă a victimelor cu atac de cord la spitale mai mari pentru a beneficia de tratament avansat. Dar, într-un studiu publicat anul trecut, McMullan şi cercetătorii au descoperit că transferurile cu elicopterul către spital nu garantează efectuarea tratamentului în cadrul obiectivului de 90 de minute.

În acest studiu, cercetătorii de la UC Health Air Care & Mobile Care au constatat faptul că în cazul în care paramedicii solicită serviciilor aeriene o întâlnire  fie la spitale mai mici, fie pe teren, timpul necesar pentru a beneficia de îngrijire avansată ar putea fi redus cu 48 de minute.

Echipa a studiat cazuri de pacienţi cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST transferaţi de către serviciul aerian de la spitalele locale la centrele de intervenţie coronariană percutanată. Ei au redus apoi contactul medical potenţial cu balonul la două posibilități: situaţia în care echipajele de intervenţie medicală au solicitat elicopterul pentru transport direct de la locul incidentului la un spital care efectuează intervenţie coronariană percutanată sau cea în care echipajul aerian s-ar întâlni cu elicopterul la spitalul care nu poate efectua intervenţie coronariană percutanată.

În cazurile analizate, timpul mediu efectiv de la contactul cu medicul la blocul operator pentru 36 de transferuri iniţiate de spital a fost de 160 de minute, în timp ce timpul mediu pentru scenariul cu răspuns la locul incidentului a fost estimat la 112 de minute. Timp mediu pentru scenariul cu întâlnirea la spital a fost estimat la cca. 113 de minute.

"Ambele strategii modelate cu echipajele de SMU ar putea duce la o economie semnificativă a timpului necesar pentru îngrijirea pacientului," spune McMullan, "dar nici strategie a fost superioară, ceea ce înseamnă că fiecare comunitate poate determina care este metoda pe care se poate baza pentru satisfacerea nevoilor lor unice şi pentru abilităţile lor."

În timp ce obiectivul este ca fiecare pacient să beneficieze de îngrijire avansată în 90 de minute, McMullan spune că cercetătorii vor continua să studieze mai multe moduri de a ajunge în timpul recomandat şi vor studia în continuare procedurile cele mai bune de transfer şi beneficiile fibrinolizei asupra pacienţilor la spitalele care nu potefectua  intervenţie coronariană percutanată, înainte de transfer.

"Există încă o mulţime de lucruri pe care spitalele mai mici le pot face pentru victimele cu atac de cord", spune McMullan ", iar aceste spitale vor fi întotdeauna o verigă puternică în lanţul de îngrijire. Dar, dacă o persoană va trebui să fie transferată pentru îngrijire, activarea serviciului de transfer al pacientului cu elicopterul poate accelera în mod semnificativ procesul".

 

 

Traducere după paramedics-key-role-speedy-heart, cu acordul editorului.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.