InimăÎntr-un studiu efectuat în Canada pentru prima dată, Kevin Bainey de la  Facultatea de Medicină şi Stomatologie a descoperit că sud-asiaticii cu boală coronariană care locuiesc în Alberta (provincie a Canadei), au o calitate mai scăzută a vieţii.

 

 

 

 

Aceasta se adaugă la datele anterioare conform cărora acest grup trăieşte cu boli mai severe.

Utilizând registrul de date APPROACH, care stochează informaţii despre toţi pacienții care au efectuat o angiografie coronariană în Alberta, echipa de cercetare a analizat datele cu privire la calitatea vieţii şi la starea de sănătate a acestei populaţii. Rezultatele validate ale anchetei au arătat faptul că, per ansamblu, sud-asiaticii au o calitate a vieţii mai scăzută. Ei au dureri de piept mai frecvente şi mai severe şi nu au rezistenţă la efort fizic precum canadienii de origine europeană.

 

 



“Aceasta ne indică acum faptul că în prezent nu trebuie să ne îngrijorăm doar cu privire la rezultatele clinice mai negative privind decesul şi infarctul miocardic (atacul de cord), dar actualmente trebuie să fim preocupaţi şi de calitatea scăzută a vieţii", a spus Bainey. "Atunci când sunt diagnosticaţi cu o boală coronariană, sud-asiaticii resimt acut ştirea".

"Datele actuale încurajează medicii să acorde atenţie mai mare sud-asiaticilor, cu scopul de a le îmbunătăţi tratamentul şi calitatea vieţii."

Pasiunea lui Bainey pentru sănătatea inimii, în cadrul acestui grup de populaţie a început atunci când a devenit pentru prima dată cardiolog şi a constatat că sud-asiaticii - imigranţi sau descendenţii acestora din India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal şi Bangladesh - care prezintă o boală coronariană la o vârsta mai tânără, trăiesc apoi cu boli grave şi au o mortalitate mai mare. Bainey spune ca sud-asiaticii constituie 17% din populaţia lumii, dar mai mult de 60% dintre pacienţii cu boli coronariene.

"Am vrut să văd dacă aş putea contribui la cercetare, fiind făcută pe sud-asiatici cu boli coronariene, dat fiind faptul că eu sunt de origine din Asia de Sud, de asemenea," a declarat Bainey, un cardiolog intervenţional şi cercetător clinic la Facultatea de Medicină şi Stomatologie şi la Institutul Cardiologic Mazankowski Alberta. "Ne concentrăm întotdeauna asupra rezultatelor clinice privind decesul şi atacul de cord recurent... Dar, în epoca actuală, am devenit destul de interesat de calitatea vieţii şi starea de sănătate, ceea ce pentru mine este la fel de important."

Bainey va continua activitatea în zonă. El speră să iasă şi să ajute la educarea populației sud-asiatice cu privire la  riscurile  bolii coronariene. De asemenea, el îi informează pe colegii săi asupra faptului că acest grup are nevoie de mai multă atenţie. "Sunt într-adevăr puse în lumină preocupările pacienţilor din Asia de Sud cu privire la boala coronariană", a spus Bainey.

 



Articol tradus după south-asians-coronary-disease-quality, cu acordul editorului.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.