Tractul intestinal umanUn intestin permeabil ar putea fi rădăcina unor forme de cancer din alte părţi ale organismului, sugerează un studiu nou publicat online, la 21 februarie, în PLoS ONE, de către cercetătorii de la Universitatea Thomas Jefferson. Detalii, în continuare.

 

 

 

Noile studii sugerează că o barieră intestinală mai puternică ar putea preveni cancerul din restul corpului


Se pare că receptorul hormonal denumit guanilil ciclaza C (GC-C) - un supresor de tumori deja identificat, care există în tractul intestinal - joacă un rol cheie în consolidarea barierei intestinale a corpului. Bariera intestinală ajută la separarea lumii intestinului de restul corpului şi, posibil, îl protejează pe acesta de cancer. Fără acest receptor, bariera slăbeşte.

O echipă condusă de Scott Waldman, doctor în medicină, student la studii postdoctorale, preşedinte al Departamentului de Farmacologie şi Terapii Experimentale de la Universitatea Thomas Jefferson şi directorul Programului de Cancer Gastro-intestinal de la Centrul Kimmel al Universităţii Jefferson, a descoperit într-un studiu preclinic că absenţa GC-C la şoareci compromite integritatea barierei intestinale. Acest lucru a permis apariţia inflamaţiei şi răspândirea agenţilor cauzatori de cancer în afara intestinului, inclusiv în ficat, plămâni şi ganglionii limfatici. În schimb, stimularea GC-C în intestinele de şoareci a consolidat bariera intestinală, care s-a opus acestor modificări patologice.

O barieră intestinală slăbită a fost asociată cu multe boli, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, astmul şi alergiile alimentare, dar acest studiu oferă dovezi proaspete că GC-C joacă un rol important în integritatea intestinului. Consolidarea barierei intestinale, spune echipa, ar putea proteja oamenii împotriva inflamaţiei şi cancerului din restul corpului.

Dacă bariera intestinală slăbeşte, devine un portal prin care lucrurile din lumea exterioară trec în lumea interioară”, spune Dr Waldman. “Când aceste lumi se ciocnesc, se pot provoca multe boli, cum ar fi bolile inflamatorii sau cancerul.


 



Rolul GC-C în afara intestinului a rămas în mare măsură neclar. Dr Waldman şi echipa sa au demonstrat anterior rolul tumoro-supresor al guanilil ciclazei; este de asemenea un biomarker care arată metastazele de la nivelul ganglionilor limfatici. Guanilil ciclaza a fost folosită pentru a prezice mai bine riscul apariţiei de cancer şi s-a demonstrat că ar putea exista chiar o posibilă corelaţie a acesteia cu obezitatea.

Publicând rezultatul în Journal of Clinical Investigation, colegii lui Dr. Waldman au constatat că lipsa GC-C la şoareci afectează apetitul, distruge senzaţia de saţietate şi induce obezitate. În schimb, şoarecii care au exprimat existenţa receptorului de hormoni, au ştiut când să se oprească de la masă.

Cu toate acestea, rolul GC-C în integritatea barierei intestinale, în inflamaţie şi în cancerul din afara intestinului aparţine unui teritoriu nou de cercetare. Un nou medicament care conţine GC-C este acum pe punctul de a ajunge pe piaţă, dar scopul său este de a trata constipaţia.

Acest studiu, spune Dr. Waldman, ajută la punerea bazelor unor viitoare studii preclinice şi clinice, care investighează abilităţile GC-C, abilităţi care ar putea ajuta la tratamentele la om, incluzând prevenirea şi tratamentul bolilor inflamatorii intestinale şi al cancerului.

Am arătat că atunci când lipseşte GC-C la animale, se perturbă bariera intestinală, expunându-le la riscul de a face boli inflamatorii intestinale şi cancer. Când le tratăm cu hormoni ce activează GC-C, aceasta ajută la consolidarea integrităţii barierei intestinale”, spune Dr Waldman. „Acum, dacă vrem să prevenim inflamaţia sau cancerul la oameni, trebuie să începem să ne gândim la hormonii care reglează consumul de alimente, aceştia activând GC-C pentru a consolida bariera.

 

 

Textul este traducerea articolului Stronger intestinal barrier may prevent cancer in the rest of the body, new study suggests, cu acordul editorului.
Traducere: Irina Delia Duceac


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.