Obama înainte de a deveni preşedinte şi după aceeaSă fii preşedintele SUA este o slujbă stresantă – priviţi doar cât de repede au încărunţit ultimii noştri lideri în timp ce se aflau în funcţie. Dar este acest stres "suficient" pentru a le micşora durata vieţii? Un studiu recent oferă un punct de vedere în acest sens.

 

 

 

O cercetare publicată în numărul de luna aceasta al Jurnalului Asociaţiei Medicale Americane răspunde definitiv la această întrebare.

În cadrul acestui studiu, doctorul Jay Olshansky a comparat vârsta la care au murit preşedinţii SUA cu cea a contemporanilor lor. El începe prin a spune că vrea să examineze un mit destul de răspândit:

”Un medic sugerează că preşedintele tipic îmbătrâneşte cu 2 ani pentru fiecare an în care se află în funcţie, o concluzie ce derivă din analizarea rapoartelor medicale ale preşedinţilor din anii 1920 şi până acum. Deşi rata de îmbătrânire biologică nu poate fi măsurată, este posibil să evaluezi indirect aşa-zisa îmbătrânire accelerată a preşedinţilor.”


Grafic varste presedinti


Olshansky a examinat date din tabelele Administraţiei Asigurărilor Sociale şi din Baza de Date a Mortalităţii Umane şi a descoperit că 23 dintre cei 34 de preşedinţi care au murit din cauze naturale au avut o durată de viaţă mai lungă decât durata medie a contemporanilor lor de aceeaşi vârstă. Aşa că, deşi ne holbăm cu toţii la pozele cu Obama şi ne întrebăm de ce a încărunţit, este bine să ne amintim că preşedinţii sunt în general extrem de bogaţi, au o educaţie aleasă şi acces la o îngrijire medicală dintre cele mai bune. Oricât de stresantă ar fi viaţa lor, asta nu-i trimite prematur în lumea celor drepţi.

Puteţi citi întregul studiu în Jurnalului Asociaţiei Medicale Americane.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Does stress cause U.S. Presidents to age faster and die younger?, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.