Cercetători de la Universitatea Texas au publicat recent un articol în Nature Neuroscience, în care arată cum, folosind inteligența artificială (IA), au putut translata gândurile subiecților umani în text, analizând date colectate prin scanare de tip fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging), care măsoară fluxul de sânge în diverse regiuni ale creierului.

Experimentul a implicat colectarea datelor de la trei participanți la studiu, care au însumat 16 ore de ascultare a unor narațiuni de către fiecare din cei trei, date care au fost utilizate pentru a „antrena” softul pe bază de IA. 

Modelul de inteligență artificială a fost folosit pentru a stabili corespondențe între activitatea cerebrală și cuvintele / frazele pe care le auzeau subiecții.

Este notabil faptul că cercetătorii au folosit o metodă neinvazivă pentru colectarea datelor (adică fără introducerea de implanturi în creierul subiecților).

Un alt aspect notabil este că inteligența artificială nu a reprodus exact fiecare cuvânt gândit / formulate de subiecți, ci a generat text care surprinde ideea a ceea ce au gândit aceștia, cu o bună acuratețe, captând, așadar, semantica discursului.

În cadrul studiului, cercetătorii au reușit să translateze gândurile subiecților (nerostite), precum și să genereze descrierea a ceea ce vedeau subiecții pe timpul urmăririi unor filme mute.

Metoda utilizată de cercetări are unele limitări. Scanarea fMRI este scumpă. Antrenarea modelului de IA este de durată, dificilă și trebuie făcută pentru fiecare subiect implicat în studiu.

Dar, una peste alta, este un alt progres remarcabil în ce privește analiza semnalelor generate de creier pe timpul gândirii / vorbirii.

Dacă vă gândiți că acest tip de cercetare va duce într-o zi la transferul conștiinței pe un computer, trebuie spus că nu există nicio legătură între cele două. Colectarea de date și analizarea lor nu implică utilizarea acelor date într-un mod similar cu cel în care funcționează creierul.
Puteți citi mai multe pe acest subiect în articolul nostru: De ce nu putem transfera mintea pe un computer

-- Citește și: Cum funcționează ChatGPT


Abstract
A brain–computer interface that decodes continuous language from non-invasive recordings would have many scientific and practical applications. Currently, however, non-invasive language decoders can only identify stimuli from among a small set of words or phrases.
Here we introduce a non-invasive decoder that reconstructs continuous language from cortical semantic representations recorded using functional magnetic resonance imaging (fMRI).
Given novel brain recordings, this decoder generates intelligible word sequences that recover the meaning of perceived speech, imagined speech and even silent videos, demonstrating that a single decoder can be applied to a range of tasks.
We tested the decoder across cortex and found that continuous language can be separately decoded from multiple regions.
As brain–computer interfaces should respect mental privacy, we tested whether successful decoding requires subject cooperation and found that subject cooperation is required both to train and to apply the decoder.
Our findings demonstrate the viability of non-invasive language brain–computer interfaces.



Sursa: NYTimes

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.