Semaglutida, vândută sub formă de Ozempic și Wegovy, a devenit cunoscută publicului ca un medicament eficient pentru pierderea în greutate anul trecut, promovată intens pe rețelele sociale (inclusiv de celebrități precum Elon Musk).

Creșterea neașteptată a cererii pentru medicament a provocat o penurie la nivel mondial. Producerea medicamentului, livrat sub formă de injecție săptămânală autoadministrată, implică o configurație unică de producție, așa că va dura ceva timp pentru a restabili aprovizionarea globală.

Semaglutida (sub formă de Ozempic) este un medicament eficient în gestionarea diabetului de tip 2, iar deficitul le-a pus probleme unor bolnavi de diabet în ce privește găsirea în farmacii a tratamentului. Pentru multe persoane cu diabet, Ozempic asigură  controlul nivelului de zahăr din sânge (și ajută la slăbit) mai eficient decât alte medicamente.

Semaglutida sub formă de Wegovy este concepută special pentru pierderea în greutate. Autoritățile de reglementare din Statele Unite și Australia au aprobat recent Wegovy în acest scop.


Cum funcționează semaglutida?
Semaglutida acționează în mai multe moduri, inclusiv prin augmentarea senzației de sațietate, acționând asupra centrilor apetitului din creier, și prin încetinirea procesului de golire a stomacului.

Semaglutida afectează secreția de insulină (hormon care contribuie la micșorarea concentrației glucozei în sânge) și glucagon (hormon pancreatic implicat în reglarea echilibrului glicemic, alături de insulină, fiind secretat atunci când nivelul glicemiei scade prea mult), motiv pentru care este atât de eficient în diabet. De asemenea, semaglutida reduce riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Alte medicamente pentru pierderea în greutate testate în trecut au avut rezultate bune în reducerea greutății, dar au crescut riscul de a muri în urma unui atac de cord.

Studiile arată că semaglutida ajută 66-84% dintre persoanele care folosesc medicamentul pentru a slăbi, făcându-l mai eficient decât alte medicamente de pe piață.

După doi ani de utilizare, pacienții își mențin greutatea la care au ajuns cu ajutorul medicamentului, dar odată oprit tratamentul, se observă o recăpătare treptată de până la două treimi din greutatea pierdută.

Semaglutida este menită să fie un factor ajutător, nu un înlocuitor pentru exerciții fizice și o dietă sănătoasă în efortul de a slăbi.

Care sunt efectele secundare?
Semaglutida poate provoca greață, balonare, constipație și diaree.

Au fost ridicate întrebări cu privire la riscul de pancreatită și cancer tiroidian și pancreatic. Până acum, rezultatele cercetărilor sunt liniștitoare, dar cercetările sunt la început, așa că va trebui să mai așteptăm câțiva ani pentru a fi siguri că rezultatele curente sunt reale.

O preocupare serioasă este cea referitoare la utilizarea semaglutidei de persoanele care nu sunt obeze, în special de cele cu tulburări de alimentație. Deoarece suprimă pofta de mâncare, ar putea facilita evitarea alimentației într-un mod periculos.

Obezitatea este definită ca un indice de masă corporală (IMC) de peste 30, iar excesul de greutate este IMC de 25-30. Cu toate acestea, există date conform cărora persoane cu IMC mai mic de 25 folosesc semaglutidă pentru a scădea „doar un pic de greutate”.

Indicele masei corporale se referă la raportul dintre greutate (kg) și înălțimea la pătrat (m), adică: IMC = greutatea (kg) / înălțimea2 (m)
De exemplu, dacă ai 1,75 m și 69 kg, IMC = 69 : 1,752 = 22,54.

Presiunea psihologică și socială de a fi slab(ă) este un factor puternic, mai ales într-o societate care stigmatizează frecvent obezitatea. Oamenii pot vedea semaglutida ca pe o modalitate de rezolvare a problemelor legate de imaginea corporală.

Managementul obezității ar trebui să constea în primul rând în modificări ale stilului de viață: îmbunătățirea dietei și efectuarea mai multor exerciții fizice.

Dar când acest lucru este insuficient, opțiunile pacienților sunt limitate. Cea mai eficientă este chirurgia bariatrică. Deși intervenția chirurgicală este în general bine tolerată, este o schimbare ireversibilă pe tot parcursul vieții.

Pe lângă accesul echitabil și protecția celor cu probleme de imagine corporală, avem nevoie de linii directoare clare, bazate pe dovezi științifice, care să ia în considerare impactul psihologic și social al semaglutidei.

Citește și: Ghidul alimentației sănătoase

Adaptare după TheConversation.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.