Urs pandaÎn anul 2006 oamenii de ştiinţă chinezi au eliberat în sălbăticie un urs panda al cărui nume era Xiang Xiang în cadrul unui efort de revitalizare a populaţiei de panda. Din păcate, un an mai târziu Xiang Xiang şi-a pierdut viaţa într-o luptă cu alţi panda pentru teritoriu.

 

 


A fost eliberat din captivitate un urs panda chinezesc special antrenat pentru supravieţuirea în sălbăticie


În speranţa de a evita un eşec similar, oamenii de ştiinţă au eliberat acum un al doilea urs panda în sălbăticie. De această dată ursul în vârstă de doi ani a fost pregătit cu ajutorul unui program special pentru supravieţuirea în sălbăticie.

Purtând numele de Tao Tao, ursul panda a fost crescut într-un mediu artificial de mama sa, care l-a hrănit şi l-a învăţat unele noţiuni de bază pentru supravieţuirea în sălbăticie, cum ar fi căţăratul. Dar încercând să îl călească şi mai tare şi să îl pregătească pe tânărul panda pentru a fi capabil să supravieţuiască în sălbăticie, oamenii de ştiinţă de la Nature Reserve Wolong au conceput un program de antrenament suplimentar pentru supravieţuire.



Unul dintre aspectele acestei metode inedite de eliberare a lui Tao Tao a fost faptul că cercetătorii care s-au ocupat de eliberarea ursului au purtau costume panda pentru a nu-l lăsa pe acesta să se familiarizeze prea tare cu oamenii. Apoi ursul panda a fost confruntat cu situaţii întâlnite în semi-sălbaticie, inclusiv căderi de roci şi noroi, catastrofe produse de zăpadă şi furtuni. Tao Tao a învăţat, de asemenea, să se teamă de oameni şi să se ascundă de ei. Şi, în cele din urmă, el a fost instruit să-şi recunoască duşmanii şi să recunoască semenii din rasa sa.

"Spre deosebire de mediul în care a fost crescut Xiang Xiang, Tao Tao a trăit şi a crescut într-un mediu semi-sălbatic încă de când era foarte mic. Acest lucru  înseamnă că au fost îmbunătăţite în mod semnificativ capacitatea sa de luptă şi tehnicile de supravieţuire", a declarat directorul de proiect Zhang Hemin pentru agenţia de ştiri Xinhua.

Dar aşa cum recunosc şi oamenii de ştiinţă, Tao Tao are o sarcină dificilă de îndeplinit. În afară de faptul că va trebui să se protejeze de urşi beligeranţi care încearcă să îşi apere hrana şi teritoriul, tânărul urs panda va trebui să se păzească de asemenea de alţi urşi, leoparzi şi lupi.

"Chiar dacă am folosit noi metode de antrenament, Tao tao este abia al doilea urs panda eliberat în sălbăticie şi proiectul se află încă în stadiul experimental", a declarat Zhang.



Traducere realizată de Ecaterina Pavel după Chinese panda with special “survival training” has been released into the wild.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.