AnestezieO echipă de cercetători de la Spitalul Pediatric din Boston a dezvoltat o nouă metodă de administrare lentă a anestezicelor. Ideea ar putea revoluţiona nu numai modul în care este tratată durerea din timpul operaţiei şi cea postoperatorie, ci şi durerea cronică.

 

 

 

Medicul Daniel Kohane, anestezist la Spitalul de Copii din Boston, şi-a pornit cercetarea bazându-se pe o dorinţă mai veche din domeniu, anume descoperirea unui anestezic local care să acţioneze asupra unui nerv, amorţindu-l pentru o perioadă mai lungă, de câteva zile. Existenţa unui astfel de anestezic ar putea fi benefică pentru ameliorarea durerilor cronice, unde în momentul de faţă se folosesc substanţe narcotice, ce provoacă dependenţă.

Soluţia pe care medicii au testat-o în încercarea de a descoperi un astfel de anestezic, a fost încapsularea substanţei care produce efectiv anestezia într-un material, determinând-o astfel să se răspândească într-o cantitate mică şi constantă în corp. Necesitatea încapsulării apare din cauză că anestezicele produc toxicitate (ţesutul nervos este alterat) în locul unde trebuie să acţioneze.  Materialele folosite pentru încapsulare testate până acum s-au dovedit a fi şi ele dăunătoare pentru corp.

Kohane a avut ideea să izoleze anestezicul în lipozomi. Lipozomii sunt sfere cu diametrul de 20-30 de nanometri formate dintr-un strat dublu de fosfolipide, membrana lipozomală fiind asemănătoare cu cea a celulei. Ei au proprietatea interesantă că izolează un mediu apos într-o membrană hidrofobă (ce conţine substanţe care nu formează legături chimice cu apa). Datorită acestor proprietăţi, lipozomii sunt deja folosiţi pentru a transporta medicamente în corp, printre care şi tratamente anticancer.

 

Lipozom
Un lipozom în care s-a injectat saxitoxin, un anestezic puternic: administrând o astfel de combinaţie în corpul unui şoarece, se poate obţine o anestezie locală ce durează câteva zile.
Credit: Spitalul de Pediatrie din Boston

 

Kohane a introdus un anestezic puternic, saxitoxin, în lipozomi, producând un anestezic ce se răspândeşte lent în corp. În urma testelor pe şoareci nu s-a observat toxicitate la nivelul nervilor şi mușchilor anesteziaţi. Cercetătorii au analizat şi patru gene asociate cu distrugeri ale nervilor şi nu au observat nici aici nereguli.

Echipa lui Kohane a testat mai multe combinaţii ale saxitoxinului încapsulat în lipozomi cu un steroid despre care se ştia că sporeşte efectul anestezicelor încapsulate. Astfel s-a obţinut o anestezie a unui nerv care a durat 7 zile, fără a produce transformări ireversibile. Dacă această metodă va fi la fel de eficientă şi în cazul oamenilor, ea ar putea revoluţiona felul în care tratăm azi durerea.

 

 

 

Sursa: ScienceDaily.com.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.