Stop stresuluiStresul ne face pe mulţi dintre noi nefericiţi, dar poate să ne şi omoare. Pe lângă faptul că provoacă anxietate şi depresie, baza psihologică a stresului a fost asociată şi cu boli variind de la obezitate, depresie postpartum, sindromul Cushing, epilepsie până la osteoporoză.

 

 

Dar ce-ar fi dacă am putea suprima răspunsul creierului la stres? Acum, cercetătorii de la Tufts pretind că au identificat modul în care hormonii stresului afectează anumiţi receptori din creier şi că au reuşit chiar să-i şi blocheze. Acest lucru ar putea conduce la următoarea mare realizare psihofarmaceutică.

Cercetătorii de la Tufts au descoperit că acele căi ale stresului sunt activate de neurosteroizi acţionând asupra neuronilor ce eliberează hormonul numit corticotropină la nivelul axei Hipotalamus-Pituitară-Suprarenală. Prin blocarea sintezei de neurosteroizi, ei au oprit creşterea nivelului de corticosteron şi au prevenit anxietatea la şoareci.

”Am identificat un nou mecanism ce reglează răspunsul corpului la stres prin determinarea faptului că neurosteroizii sunt necesari pentru a declanşa acest răspuns. Mai mult, am reuşit să blocăm complet răspunsul psihologic la stres, precum şi să prevenim anxietatea indusă de stres”, a spus autorul Jamie Maguire, doctorand.

Acum echipa se concentrează asupra modulării neuroreceptorilor pentru a trata unele din bolile care însoţesc stresul – fie că vorbim despre depresie, anxietate sau epilepsie.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului A-pill-that-stops-stress-in-your-brain-before-you-feel-it?, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.