Furnica tesatorMajoritatea florilor nu îşi doresc să aibă în preajmă furnici pisăloage care să alunge posibilii agenţi polenizatori. S-a constatat că nu este şi cazul florilor din specia Singapore rhododendron, prima floare care recrutează furnici care să îi pună pe fugă pe polenizatorii neperformanţi.

 

 

 

Furnicile ţesător ajută florile să atragă cel mai bun agent polenizator

Francisco Gonzálvez şi colegii săi de la EEZA, staţia de experimente dintr-o zonă aridă din Almeria, Spania au studiat florile frecventate de albinele dulgher (Xylocopa) şi de o albină mult mai mică, solitară, numită Nomia. Albinele mai mari s-au dovedit a fi agenţi polenizatori mai buni, polenizând mult mai multe flori decât albinele mai mici.

Echipa a constatat că albinele Nomia au evitat plantele care erau frecventate de furnicile ţesător, iar când au îndrăznit să aterizeze au fost alungate sau atacate de către furnici. Fiind mult mai mari, albinele dulgher nu au fost deranjate de furnici (Journal of Ecology, DOI: 10.1111/1365-2745.12006).

Plantele produc de obicei substanţe chimice respingătoare pentru a speria insectele care se hrănesc cu polenizatorii lor. Dar testele de laborator au sugerat că florile Gonzálvez  atrăgeau în mod activ furnici ţesător, deşi modul în care făceau acest lucru rămâne un mister. Echipa de cercetători este de părere că albinele dulgher aleg flori cu furnici ca să nu fie nevoite să concureze cu Nomia.

Michael Kaspari de la Universitatea Statului Oklahoma din Norman relatează că acesta este un nou tip de interacţiune dintre plante şi furnici şi adaugă faptul că echipa are argumente solide în favoarea ideii conform căreia Rhododendron manipulează comportamentul furnicilor ţesător pentru a îndepărta polenizatorii ineficienţi.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Weaver ants help flowers get the best pollinator, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.