AminoaciziViaţa aşa cum o ştim noi se bazează pe un set de 20 de aminoacizi ce stau la baza formării proteinelor, ce iau parte la procesele biologice. Toate organismele folosesc aceiaşi aminoacizi de mai bine de trei miliarde de ani. Dar de ce preferă viaţa 20 de aminoacizi?

 



Întrebarea care apare în mod logic este de ce sunt preferaţi aceştia, când există alte sute de aminoacizi în natură, iar tehnic numărul acestora este practic infinit? Există şi alte seturi de aminoacizi care ar putea sta la baza altor forme de viaţă?

Stephen J. Freeland şi echipa sa de la Institutul de Astrobiologie al NASA din Hawaii au încercat să găsească indicii dacă aminoacizii folosiţi de organismele vii au fost aleşi în mod întâmplător sau dacă aceştia reprezintă cea mai bună opţiune posibilă.

Aminoacizii sunt molecule formate la bază din carbon, hidrogen, oxigen şi azot, iar prin combinarea lor se formează molecule mai largi, proteinele, implicate în funcţiile biologice.

Cercetarea a plecat de aminoacizii descoperiţi în meteoritul Murchison, căzut în 1969, deoarece acesta se presupune că s-a format la începuturile Sistemului Solar, iar compoziţia sa arată ce elemente se puteau găsi pe Terra înainte ca viaţa să apară. Mai departe au fost studiate principalele proprietăţi ce sunt importante în fabricarea proteinelor şi s-a căutat o combinaţie de aminoacizi mai eficientă decât cei 20.

Concluzia a fost că aminoacizii folosiţi în fabricarea proteinelor nu au fost aleşi întâmplător, ba chiar a fost folosită un fel de selecţie naturală, rămânând doar cei mai viabili. Poate că la început au apărut şi alte combinaţii, niciuna atât de eficientă, care nu au fost transmise mai departe.

Cum au apărut aminoacizii? Observaţiile arată că ei se găsesc în sistemul solar în meteoriţi şi comete, care probabil au livrat acest material pe planeta noastră, alături de cel ce există deja. Galaxia probabil abundă de aminoacizi.

Studiile asupra aminoacizilor nu arată doar cum a apărut şi evoluat viaţa pe Pământ, ci şi cum ar putea arăta viaţa pe alte planete, în alte condiţii decât cele familiare nouă, cum fiecare alt aminoacid nou modifică caracteristicile organismelor.

 

 

 

SURSA:
http://www.astrobio.net/exclusive/4161/amino-acid-alphabet-soup

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.