În imagine: nori groşi de praf ce blochează observarea Căii Lactee. Credit: NASA

Proiectul de cercetare "Dark Energy Survey" a descoperit recent 11 "curenţi stelari" în Calea Lactee. Curenţii stelari (eng. stellar streams) sunt grupări de stele aparţinând în trecut unor alte galaxii sau unor clustere de stele din apropierea galaxiei noastre. Găsirea și înțelegerea acestor curenţi stelari ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine originile Căii Lactee și distribuția materiei întunecate.


Descoperirea energiei întunecate

The Dark Energy Survey (DES) reprezintă un proiect de cooperare internațională ce-şi propune să cartografieze Universul și să detecteze multiple fenomene, în special energia întunecată și materia întunecată.

Recent, DES a descoperit un grup de "intruși" în Calea Lactee: 11 noi curenţi stelari care provin din afara galaxiei noastre. Aceşti "curenţi stelari" sunt alcătuiţi din stele ale unor clustere de stele din apropierea galaxiei noastre sau ale unor galaxii pitice, care au fost afectate sau distruse de gravitaţia Căii Lactee.

Aceşti curenţi stelari ne oferă informaţii valoroase privind formarea și structura Căii Lactee și a haloului său de materie întunecată.

O porțiune a cerului cartografiată de DES, care conţine curenţi stelari care apar ca benzi albastre, galbene și roșii. Credit imagine: Dark Energy Survey


Acest lucru este valabil mai ales pentru că majoritatea curenţilor stelari au fost găsiţi în haloul Căii Lactee, care pare a fi în principal compus din materie întunecată. Deşi nu pot vedea materia întunecată, astronomii pot detecta influenţa gravitației asupra materiei cosmice din zonă.

Folosind una dintre cele mai puternice camere din lume, DES se concentrează pe explorarea și înțelegerea materiei întunecate și a energiei întunecate, care rămân unele dintre cele mai mari enigme ale Universului. Această descoperire recentă este deosebit de interesantă din perspectiva modului în care ar putea adânci această înțelegere.


Infiltrare străină

Aceste grupări de stele, aşa-numiţii curenţii stelari, sunt de obicei foarte greu de găsit. Înainte de cei 11 menţionaţi mai sus au mai fost identificaţi doar alţi 23 de astfel de curenţi. Deşi există de la 1.000 până la 10.000 de stele în fiecare curent stelar, acestea reprezintă un număr mic de stele în comparație cu numărul total de stele din haloul Căii Lactee.

Identificarea și studierea acestor fluxuri pot îmbogăţi cunoștințele noastre despre felul în care s-a format Calea Lactee. Mulți cercetători cred că haloul galaxiei noastre, alcătuit din materie întunecată, clustere de stele și gaz, ar fi putut fi format în mare parte din curenţi de stele care au fost atrase gravitațional din galaxiile din apropiere.

Zona cartografiată de Dark Energy Survey și cele 11 curenţi stelari nou descoperiţi. Patru dintre curenţii - ATLAS, Molonglo, Phoenix și Tucana III - erau cunoscuţi anterior. Credit de imagine: Dark Energy Survey

Identificarea și studierea acestor curenţi poate, de asemenea, permite oamenilor de știință să urmărească distribuția materiei întunecate, identificând efectele gravitaţiei asupra acestor curenţi.

Finalizarea în anii următori a Large Synoptic Survey Telescope (LSST) din Chile va permite astronomilor să combine aceste tehnologii, completând o imagine a Universul mai detaliată ca oricând.

După 2020 LSST va oferi o viziune mai largă și mai profundă asupra Universului - de la galaxii îndepărtate, la Calea Lactee şi sistemul nostru solar. Aceste instrument nou ne va permite să vedem Universul nu doar ca o fotografie statică, ci ca un film de înaltă definiție care va capta bogata dinamică cosmică.

Sursa: Remnants of other galaxies within our own

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.