În timp ce modulul Philae cobora spre cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, în urmă cu aproape un an, camera sa a obţinut imagini de detaliu fără precedent, de foarte aproape, ale suprafeţei acestui corp cosmic rătăcitor.



Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a făcut publice aceste imagini care ne poartă direct spre cometă şi ne lasă să vedem cu ochii noştri ceea ce a înregistrat camera modulului robotizat în timpul asolizării.



Secvenţa este compusă din şapte imagini preluate de camera ROLIS din apropierea suprafeţei cometei, în timpul coborârii.

În cadrul acestui clip se poate vedea cum modulul Philae coboară de la 67 de metri la 9 metri de suprafaţa cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, în timp real. Clipul nu surprinde şi momentul în care Philae atinge suprafaţa cometei, asolizarea producându-se la 10 secunde după ultimul cadru din clip.

Philae, care a călătorit circa zece ani la bordul sondei spaţiale Rosetta, a asolizat la data de 12 noiembrie 2014 pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, aflată atunci la peste 510 milioane de kilometri de Terra, acţiunea constituind o premieră. După eşuarea sistemului de ancorare de cometă la punctul de asolizare, denumit Agilkia, Philae a făcut două salturi neprevăzute şi s-a oprit într-o zonă umbrită, denumită Abydos, neputând să-şi reîncarce bateriile solare şi pierzând legătura cu sonda-mamă Rosetta. Acest fapt s-a dovedit însă salvator până la urmă pentru Philae, pentru etapa trecerii de periheliu când temperatura la suprafaţa cometei a crescut foarte mult.

 

 



Ulterior modulul robotizat Philae şi-a revenit, şi-a reîncărcat bateriile şi a reluat legătura cu Pământul prin intermediul sondei Rosetta, aflată pe orbita cometei, transmiţând datele adunate.

ESA a produs acest clip video pentru a marca împlinirea unui an de la alegerea locului de asolizare al modului Philae.

Între timp, sonda Rosetta continuă să însoţească cometa care a trecut de periheliu (cel mai apropiat punct faţă de Soare al orbitei sale) la 13 august ora 2:03 GMT, când s-a aflat la 186 de milioane de kilometri distanţă faţă de Soare şi respectiv 265 de milioane de kilometri faţă de Pământ.

Lansată în 2004, sonda Rosetta a parcurs deja peste 6 miliarde de kilometri prin spaţiu. Această misiune are un buget de 1,3 miliarde de euro. După lansarea din martie 2004, Rosetta a înconjurat de trei ori Pământul şi o dată planeta Marte pentru a dobândi viteza necesară parcurgerii distanţei până la destinaţie. Rosetta are anvergura de 32 de metri, de la un capăt la altul al panourilor solare care îi asigură necesarul de energie. Sonda este de 125 de ori mai mică decât cometa 67P, care are diametrul estimat la 4 kilometri. De dimensiunea unui frigider, modulul Philae cântăreşte 100 de kilograme.

Preluare de pe AGERPRES

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.