Un nou record de temperatură s-a stabilit în luna iulie a acestui an la nivelul planetei noastre. Iulie a fost cea mai călduroasă lună din istorie, temperatura fiind cu 0,08 C mai mare decât luna iulie a anului 1998, când se consemnase precedentul record al lunii. Desigur, nu este vorba despre toată istoria planetei, ci despre cea în care s-au realizat înregistrări: 1880-2015. Datele au fost furnizate de către Administraţia Naţională a Atmosferei şi a Oceanelor din SUA.

 





> Luna iulie din acest reprezintă a 39 lună iulie consecutivă în care se consemnează temperaturi globale peste medie (medie calculată pentru perioada 1981-2010).

> De asemenea, a fost a 365 lună consecutivă în care s-au consemnat temperaturi globale peste medie.

> Primele şapte luni ale anului 2015 au stabilit propriile recorduri (pe fiecare lună).

Cu alte cuvinte, planeta noastră să încălzeşte încontinuu, fără modificări ale trendului. Deşi abia am trecut de jumătatea anului, suntem siguri că 2015 va fi cel mai călduros an din istorie.

Zona de gheaţă din zona arctică se micşorează constant, astăzi fiind mai mică cu circa 620.000 km2 decât în anul 1981.

Care sunt principalele cauze ale încălzirii? Principalul factor implicat în încălzirea globală este reprezentat de nivelul crescut de dioxid de carbon din atmosferă. Un alt factor important îl reprezintă El Niño, care se manifestă ca enorme zone de apă mai caldă din Oceanul Pacific, care se deplasează dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni și inundaţii.

 


Temperatură anormală a apei marine măsurată la suprafaţă în (°C), observaţii făcute în decembrie 1997 în timpul unui puternic El Niños
credit: wikipedia.org

 

Ce este El Niño?

 

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.