MayaArheologii ce săpau un tunel sub templul principal al oraşului antic maya El Perú-Waka, aflat în nordul Guatemalei, au descoperit un complex monumental din piatră sculptată conţinând un text hieroglific ce prezintă faptele de vitejie ale unei prinţese puţin cunoscute.

 

 

 

Prinţesa a trăit în secolul al şaselea, iar urmaşii săi au triumfat într-un război sângeros purtat între două dintre cele mai puternice dinastii regale ale civilizaţiei maya, au anunţat oficialii culturali din Guatemala în data 16 iulie.

Descoperirea monumentului din piatră la El Peru-Waka adaugă un nou capitol în istoria civilizaţiei Maya.

„Marii domnitori au avut plăcerea de a descrie conflictul ca un preludiu la succesul final", a declarat directorul de cercetare David Freidel, profesor de antropologie la Arts & Sciences din cadrul Washington University din St. Louis. „Aici regina şarpe, Lady Ikoom, a triumfat în cele din urmă".

Freidel, care studiază la Paris în această vară, a declarat că monumentul din piatră, cunoscut oficial sub numele El Peru Stela 44, oferă o mulţime de informaţii noi despre o „perioadă de întuneric" din istoria civilizaţiei maya, furnizând inclusiv numele a doi regi maya, necunoscuţi anterior şi prezentând aspecte politice care au avut o influenţă asupra urmaşilor lor.

Maya

Piatră sculptată reprezentând pe regele mayaş Chak Took Ich’aak care a murit în anul 556 d.Hr. Credit: Francico Castaneda; prin amabilitatea Proyecto Arqueológico el Perú-Waka´y Pacunam.

„Stela 44 relatează o istorie plină de răsturnări de situaţii care sunt, de obicei, specifice unei perioade de război, dar foarte rar întâlnite în arheologia precolumbiană", a spus Freidel.

„Informaţiile din text furnizează un nou capitol din istoria regatul vechi Waka şi a relaţiilor politice dintre acesta şi regatele cele mai puternice din perioada clasică a civilizaţiei maya".

Monumente sculptate în piatră, precum Stela 44, s-au descoperit în zeci de alte importante ruine ale civilizaţiei maya şi fiecare dintre ele a adus o contribuţie importantă la înţelegerea culturii maya.

Freidel spune că epigrafistul său, Guenter Stanley, care descifrează textul, crede că Stela 44 a fost dedicată, cu circa 1450 de ani în urmă, în perioada calendaristică care se încheie în 564 d. Hr, regelui Wa'oom Uch'ab Tzi'kin, din dinastia Wak, al cărui nume s-ar traduce aproximativ prin „Cel care se ridică la înălţimea vulturului".

După ce a fost expusă la intemperii pentru mai mult de 100 de ani, Stela 44 a fost mutată din ordinul unui rege de mai târziu şi îngropată ca o jertfă în interiorul unei construcţii noi, care se afla în cadrul templului principal El Peru-Waka, în jurul anului 700 d. Hr, probabil ca parte a unor ritualuri funerare ale marii regine ce era înmormântată acolo în acea perioadă, sugerează echipa de cercetători.

El Peru-Waka se află situat la aproximativ 40 km vest de celebrul sit maya Tikal aflat lângă fluviul San Pedro Martir din Laguna del Tigre National Park. În perioada clasică acest oraş regal avea sub influenţa sa importantele rute comerciale care se desfăşurau de la nord la sud şi de la est la vest.

Freidel a condus cercetările desfăşurate în cadrul acestui sit arheologic, în colaborare cu arheologi din Guatemala şi arheologi din alte ţări, încă din anul 2003. În prezent, Lic. Juan Carlos Pérez Calderon este co-director de proiect, iar Olivia Navarro Farr, profesor asistent în cadrul College of Wooster din Ohio, este cercetător şi supervizor pe termen lung al activităţilor desfăşurate în templu, cunoscut sub numele de structura M13-1. Arheologul din Gautemala, Griselda Perez, a descoperit Stela 44 în acest templu.

Maya
Hartă a civilizaţiei maya. Credit: Keith Eppich.


Proiectul a realizat cercetări sub auspiciile Ministry of Culture and Sports of Guatemala, Directorate for Cultural and Natural Patrimony, Council for Protected Areas şi el este sponsorizat de Foundation for the Cultural and Natural Patrimony (PACUNAM) şi de US Department of the Interior.

La începutul lunii martie a anului 2013, Pérez efectua săpaturi pentru un tunel scurt, amplasat de-a lungul liniei centrale a scării templului, pentru a permite accesul către alte tunele care duc la un mormânt regal descoperit în anul 2012 când excavatoarele au descoperit Stela 44.

După ce textele aflate de-a lungul monumentului au fost curăţate, arheologul Francisco Castaneda a realizat fotografii detaliate şi le-a trimis la Guenter pentru descifrare.

Analiza efectuată de Guenter sugerează că Stela 44 a fost comandată de regele Wa'oom Uch'ab Tzi'kin, din dinastia Wak, în onoarea tatălui său, regele Chak Took Ich'aak, care a murit în 556 d. Hr. Stela 44 a făcut cunoscut numele acestor regi, tată-fiu, pentru prima dată în istoria modernă.

Cercetătorii cred că Lady Ikoom a fost una dintre două prinţese ale dinastiei şarpe implicate în căsătoriile aranjate cu un rege al El Peru-Waka şi cu un alt rege, din alt oraşul maya, ca mijloc de întărire a dominaţiei acestei dinastii în această regiune din partea de nord a Guatemalei.



Lady Ikoom a fost predecesoarea uneia dintre cele mai mari regine a civilizaţiei maya clasice din secolul al şaptelea, Lady K'abel, care a domnit în El Peru-Waka pentru mai mult de 20 de ani alături de soţul ei, regele K'inich Bahlam II. Ea a fost guvernator militar al regatului Wak pentru familia ei, casa imperială a regelui şarpe şi ea şi-a luat titlul de „Kaloomte", tradus prin „Supremul războinic", având o autoritate mai mare decât cea a soţului ei, regele.

Aproximativ în jurul anului 700 d. Hr, Stela 44 a fost adusă la templul principal al oraşului la comanda regelui K'inich Bahlam II, fiind înmormântată ca o jertfă, probabil ca parte a unor ritualuri de înmormântare pentru soţia sa, regina Kaloomte' K'abel.

Anul trecut, proiectul de cercetare a descoperit fragmente dintr-o altă stelă, construită în pereţii terasei unui templu din oraş, Stela 43, dedicată regelui în anul 702 d.Hr. Lady Ikoom se afla la loc de cinste pe partea din faţă a monumentului ce sărbătoreşte un eveniment din anul 574 d.Hr. Ea a fost probabil un strămoş al regelui.

În anul 2012, Freidel şi colegii săi au descoperit mormântul lui Lady K'abel în cadrul templului. Situat în apropierea mormântului lui K'abel, Stela 44 a fost amplasată printr-o tăietură din tencuiala podelei pieţei aflată în faţa templului vechi şi apoi îngropată sub treptele scării noului templu.

Maya

Regina şarpe maya, Lady Ikoom, aşa cum este reprezentată pe Stela 44. Credit: Francico Castaneda; cu amabilitatea Proyecto Arqueológico el Perú-Waka´y Pacunam.

Stela 44 a fost realizată iniţial într-o perioadă când alte stele nu au fost construite la Tikal, o perioadă de mai mult de un secol numită Hiatus, cuprinsă între 557 d. Hr şi 692 d.Hr. Aceasta a fost o epocă agitată din istoria maya, în care au existat multe războaie şi cuceriri. Perioada Hiatus a oraşului Tikal a început atunci când el fost cucerit, prin luptă, de către regele Yajawte 'K'inich din Caracol, în Belize, aflat, probabil, sub protecţia regelui şarpe. Regatul Waka a cunoscut, de asemenea, o perioadă de tip Hiatus care a fost probabil asociată cu schimbarea clasei politice, dar care a avut o durată mai scurtă, fiind cuprinsă între 554 d.Hr şi 657 d.Hr. Această perioadă se reduce acum prin descoperirea Stelei 44.

Partea din faţă a stelei este deteriorată mult ca urmare, fără îndoială, a expunerii ei timp de mai mult de un secol, dar ea înfăţişează un rege legănând un mănunchi sacru în braţele lui. Există alte două stele în cadrul sitului arheologic, realizate în aceeaşi manieră, Stela 23, datată în anul 524 d.Hr. şi Stela 22, datată în anul 554 d.Hr. şi ele, probabil, au fost ridicate de regele Chak Took Ich'aak. Numele Chak Took Ich'aak aparţine la doi regi puternici din Tikal şi, probabil, acest rege din Waka a fost numit după ei deoarece dinastia lui a fost vasală celei din Tikal la momentul în care acesta s-a urmat pe tron, sugerează echipa de cercetare.

Textul descrie creşterea fiului lui Chak Took Ich'aak, Wa'oom Uch'ab Tzi'kin, în 556 d.Hr., sub supravegherea unei femei regale, Lady Ikoom, care a fost, probabil, mama lui. Ea poartă titlurile Sak Wayis, White Spirit, K'uhul Chatan Winik şi Holy Chatan Person. Aceste titluri sunt puternic legate de imaginea şarpelui puternic sau a regilor Kan, regi care au stăpânit teritoriile de la nord de El Peru-Waka şi acest lucru arată, foarte probabil, că Lady Ikoom a fost prinţesa şarpe, susţine Guenter.

O nouă regină, Lady Ikoom, este, de asemenea, prezentată în text şi ea a fost importantă pentru regele care a restaurat acestă stela uzată şi a folosit-o din nou.

„Noi deducem că, în cursul domniei regelui Chak Took Ich'aak, dinastia a devenit vasală dinastiei şarpelui", a spus Freidel. „Dar atunci când acesta a murit şi fiul său moştenitor a venit la putere, el a făcut aceasta sub auspiciile unui rege străin, care, susţine Guenter, este monarhul din Tikal. Deci Tikal avea comanda asupra Waka şi cumva regina Ikoom a supravieţuit acestei dominaţii.



Maya

Regina şarpe maya, Lady Ikoom, aşa cum este reprezentată pe Stela 44. Credit: Francico Castaneda; cu amabilitatea Proyecto Arqueológico el Perú-Waka´y Pacunam.

„Mai târziu, printr-o schimbare importantă, ca urmare a unui război, acelaşi rege Tikal, Wak Chan K'awiil, a fost învins şi sacrificat de regele şarpe în anul 562 d.Hr. În cele din urmă, la doi ani după această schimbare importantă, noul rege împreună cu mama sa au ridicat Stela 44, relatând întreaga poveste, după cum s-a arătat mai sus".

Poveştile Stelei 44, cu intrigi politice şi vărsări de sânge, sunt doar câteva din multele poveşti dramatice din istoria clasică maya care au fost recuperate prin munca de descifrare a hieroglifelor maya, o ştiinţă care a făcut progrese importante în ultimii 30 de ani, a spus Freidel.

Freidel şi echipa din cadrul proiectului arheologic vor continua să studieze Stela 44 pentru a afla mai multe indicii privind detaliile istoriei maya. Deşi textul de pe Stela 44 este doar parţial conservat, el arată în mod clar un moment important din istoria Waka, concluzionează Freidel.



Traducere de George Cristian Podariu după discovery-stone-monument-el-per-waka, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.