Lacul VostokCercetătorii staţiei de cercetare ruseşti din Antarctica au forat în gheaţa de deasupra Lacului Vostok 3.768 m, atingând apele lacului luni. Lacul Vostok este "sigilat" de 15 milioane de ani, fapt care alimentează un interes uriaş din partea oamenilor de ştiinţă de pretutindeni.

 

 

 

 

Lacul Vostok este cel mai mare lac dintre sutele de lacuri aflate sub stratul gros de gheaţă al Antarcticii. Se speră ca în urma analizei apei să se facă descoperiri importante privind evoluţia vieţii. De asemenea, s-ar putea descoperi noi forme de viaţă. Condiţiile extreme din Lacul Vostok vor putea releva creaturi bizare, care au evoluat în apele recei ale Antarcticii vreme de milioane de ani, iar traiectoria evoluţionistă a acestora ar putea fi diferită de cea a celorlalte fiinţe de pe restul planetei. Se consideră că apele Lacului Vostok au fost complet sigilate de gheaţă, lacul fiind deci un microcosmos în sine.

 

Lacul Vostok

 

Cercetătorii ruşi au în plan forarea Lacului Vostok de mai mulţi ani, dar acordul internaţional privind această operaţiune a fost obţinut abia anul trecut.

În legătură cu Lacul Vostok circulă unele istorii interesante. Astfel, conform arhivelor navale ale Germaniei, după terminarea Celui De-al Doilea Război Mondial un submarin german U-530 a ajuns la Polul Sud, unde membrii echipajului ar fi construit o peşteră, în zona lacului, în care ar fi depozitat obiecte aparţinând celui de-al treilea Reich, inclusiv documente secrete aparţinând lui Hitler. Se mai spune că ulterior un submarin U-977 a adus aici rămăşiţele lui Hitler şi ale Evei Brown, pentru a fi clonaţi la un moment dat...

 

 

Bibliografie:
We-have-breached-lake-vostok-confirms-russian-team
Russian-scientists-drill-antarctic-lake
RiaNovosti

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.