ExocometaExoplanetele sunt mereu în lumina reflectoarelor, dar nu şi exocometele. Acum o ”recoltă” proaspătă de comete descoperite în jurul unor stele îndepărtate sugerează că aceste mingii prăfoase de ghiaţă hărţuiesc sistemele solare din Calea Lactee.

 

 

 

 

Exocometele sunt numite şi comete extrasolare, ele sunt acele comete care orbitează în jurul unei stele, alta decât Soarele nostru.

Discuri de reziduuri se rotesc în turbioane în jurul stelelor tinere, adunându-se mănunchi pentru a forma noi planete. Asteroizii şi cometele sunt doar resturile provenite din acest proces. Dar până în prezent astronomii nu au văzut multe exemple de astfel de aglomerări intermediare."Avem dovada stadiului final reprezentat de apariţia planetelor” a declarat Barry Welsh de la Universitatea Berkeley din California. ”Avem dovada stării iniţiale, cea a discurilor. Dar ce putem spune despre veriga lipsă, adică despre ceea ce se petrece între aceste două stadii?”

Welsh a luat cuvântul pe 7 ianuarie la o întrunire a Societăţii Astronomice Americane (SAA) din Long Beach, California. El a spus că entuziasmul manifestat cu privire la vânătoarea de comete s-ar putea în curând să îl depăşească pe cel pentru exoplanete, pentru existenţa cărora există în prezent sute de  confirmări  şi mii de  alte descoperiri de planete candidate pentru confirmare. "Exoplanetele au fost evenimentele anului trecut," a spus  Welsh. "2013, chiar dacă ştiaţi sau nu, va fi anul cometelor.”

Cozi strălucitoare

Steaua Beta Pictoris a fost prima gazdă de comete descoperită  în 1987. Înainte de 1998 au mai apărut încă trei stele cu comete. Dar în 1990 au fost reperate primele exoplanete confirmate, aşa că astronomii și-au îndreptat atenţia către vânătoarea de planete. Welsh şi colegii săi au pornit pe urma cometelor, descoperind încă şapte noi stele cu comete. Cometele individuale din jurul sorilor străini sunt mult prea mici pentru a putea fi observate direct, aşa că echipa lui Welsh a căutat ”semnăturile” chimice din cozile lor pe măsură ce cometele erau încălzite de stelele gazdă. De  la  Observatorul McDonald din Texas, echipa a studiat aproximativ 30 de stele tinere în perioada mai 2010 şi noiembrie 2012. Ei au descoperit că semnăturile chimice ale luminii unora dintre stele  variau de la o noapte la alta – un semn probabil al gazelor emise de comete. Unele dintre aceste comete au supravieţuit întâlnirii stelare, în timp ce altele s-au dezintegrat când au ajuns în apropierea stelelor.

Miliarde de lumi

Se crede că sistemul nostru solar a trecut la aproximativ un miliard de ani după formarea sa printr-o fază în care asteroizii şi cometele nou sosite au lovit planetele cele mai apropiate de soare. Unii sunt de părere că această perioadă de bombardament greu s-ar putea să fi adus apa şi carbonul, elementele esențiale apariţiei vieţii pe Terra primitivă.   

Acest fapt face ca prezenţa cometelor în preajma stelelor tinere să ofere o perspectivă incitată, a spus Russel White de la Universitatea de Stat din Georgia, care nu a fost implicat direct în noua muncă de cercetare.  El este de părere că dacă aceste sisteme au lumi asemănătoare Pământului, înseamnă că au trecut şi ele prin  propria lor perioadă de bombardament. ”Ceea ce ne oferă o oarecare confirmare că aceste sisteme solare sunt medii bogate, cu comete şi asteroizi – poate chiar mai bogate decât propriul nostru sistem solar."

Până în prezent, Beta Pictoris este singura stea purtătoare de cometă şi se cunoaşte  că are şi o planetă – cometa este un gigant de gaze de aproximativ zece ori mai mare decât Jupiter. Perioade mai lungi de observaţie  cu instrumente de mai mare sensibilitate, cum ar fi Telescopul Hubble, ar putea  dezvălui cometele din  jurul stelelor ”adulte” care sunt cunoscute ca fiind bogate în planete.

De asemenea, la întrunirea Societăţii Astronomice Americane, Francois Fressin de la Centrul  Harvard-Smithsonian  pentru Astrofizică din  Cambridge, Massachusetts, a informat că 17% dintre stelele care găzduiesc planete cam de dimensiunea Pământului sunt în număr de 17 miliarde doar în Calea Lactee. Acestea nu sunt chiar gemenele Terrei, deoarece orbitează stelele la o apropiere mai mare decât cea a lui Mercur faţă de Soarele nostru.

Cercetarea a mai demonstrat că cel puţin 70% - dacă nu chiar până la 90% dintre stelele de tipul soarelui au probabil planete de orice mărime.  "Dacă trimitem o navă spaţială spre o stea de tipul soarelui, există probabilitatea de 90% să lovim o planetă”, a spus Fressin.  "Ceea ce este un procent uriaş."

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului exocomets-abound-in-alien-solar-systems, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Daniela Albu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.