Materie neagrăÎntr-un studiu recent se afirmă că sunt dovezi privind existenţa materiei negre. Se consideră astăzi că materia neagră reprezintă 23% din ceea ce există în Univers. Este intens studiată de fizicieni, dar este foarte dificil de detectat în mod direct.

 

 

 

Cosmologii afirmă că au au găsit cel mai convingător indiciu privind existenţa particulelor de materie neagră, departe în profunzimile galaxiei noastre, Calea Lactee. Se consideră că materia neagră intră în coliziune, creând raze cosmice (ori raze gama, cum mai sunt numite).

Dean Hooper, cosmolog la laboratoarele Fermilab (SUA), coautor al studiului amintit, afirmă că a luat în calcul toate sursele astronomice cunoscute pentru a justifica descoperirile făcute şi că nimic nu poate fi făcut responsabil pentru acestea, cu excepţia materiei negre.

 

Pentru mai multe detalii privind materia neagră şi energia neagră, citiţi acest articol.

 

În materia neagră, ca şi în materia obişnuită, se manifestă forţa gravitaţională, ceea ce ajută la păstrarea la un loc a materiei ce constituie galaxiile. Denumirea de materie neagră provine de la faptul că nu interacţionează cu materia obişnuită şi este dificil, prin urmare, să fie observată în mod direct. Singurele particule descoperite în laborator şi care sunt sunt considerate, conform unor teorii, ca făcând parte din categoria "materie neagră" sunt neutrinii.

 

Citiţi aici un amplu articol despre neutrino

 

Restul materiei negre se consideră că este formată din particule mai misterioase, de energie înaltă, denumite WIMP (weakly interactive massive particles). Atunci când două astfel de particule se ciocnesc, acestea se distrug reciproc, eliberând energie sub formă de raze gama.

 

Materie neagră

 

Cercetătorii americani îşi bazează aserţiunile privind detectarea materiei negre pe datele colectate timp de mai mulţi ani dintr-o zonă cu dimensiunea de 100 de ani lumină din zona centrală a galaxiei nostre, o zonă în care materia neagră s-ar găsi din abundenţă. Aceştia admit însă că deşi descoperirea lor s-ar putea să fie una foarte importantă, este, de asemenea, posibil ca explicaţia corectă pentru datele colectate să fie alta, una la care fizicienii nu s-au gândit încă...

 

 

 

Sursa: Wired.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.