Actorul William Shatner

Probabil ați auzit deja de DeepNostalgia, o aplicație online care folosește inteligența artificială și permite animarea fotografiilor. Cel din fotografie clipește, zâmbește, își mișcă fața și capul, într-o sumă de mișcări foarte aproape de cele naturale.

O nouă tehnologie, StoryFile, vine cu o promisiune și mai excentrică: va capta „spiritul” celui aflat încă în viață, pentru a permite urmașilor săi să interacționeze după moarte cu acesta, să discute cu el ca și cum ar fi în viață.

Dar tehnologia va putea avea multe alte utilizări: să te instruiești cu un instructor virtual, să discuți cu un doctor, să discuți mecanica cuantică cu un faimos profesor de fizică; noutatea este că interacțiunea este realistă, persoana din fața ta, chiar dacă este înregistrată, se va comporta ca și cum ar fi de față. Desigur, limitări există, și anume răspunsurile pe care cel „virtual” este pregătit să le ofere, pe baza scenariului pus în practică la momentul înregistrării.

Cum se poate întâmpla asta? Individul, viitoarea „fantomă”, este filmat răspunzând la diverse întrebări, după un scenariu pus la punct cu acesta.

Înregistrările sunt apoi prelucrate, videoclipurile fiind etichetate și „antrenate” cu ajutorul inteligenței artificiale.

Apoi ceilalți pot avea o conversație „normală” cu versiunea filmată a individului.

În esență, oricine are acces la cel „virtualizat” poate pune ce întrebare dorește, urmând ca inteligența artificială să identifice răspunsul (dacă există...), urmând să livreze instantaneu reacția interlocutorului, care și cum ar fi de față.

StoryFile promite, așadar, ca prin tehnologia sa să înregistreze moștenirea individului într-un mod pe care nimeni altcineva nu îl face, permițându-i să-și transmită valorile, lecțiile de viață, morala și multe altele.

Unul dintre cei care au decis să folosească acestă tehnologie - și care va fi implicat în promovarea tehnologiei - este actorul William Shatner, care a jucat rolul căpitanului Kirk în „Star Trek” din 1966 până în 1969 și într-o serie ulterioară de filme „Star Trek”. Acesta a răspuns la 650 de întrebări despre subiecte din cele mai bune și mai proaste părți ale seriei SF, despre copilărie și sensul vieții. Shatner, care a împlinit recent 90 de ani, a petrecut mai mult de 45 de ore pe parcursul a cinci zile înregistrând răspunsuri. În curând, în cursul lunii mai, se va putea interacționa online cu Shatner.

Aplicația va fi lansată în cursul lunii iunie a.c.

 


Dacă vrei să știi mai multe despre inteligența artificială, poți citi unul dintre articolele noastre pe acest subiect, în care explicăm cum funcționează tehnologia și care este sensul diverselor concepte din acest domeniu --> Inteligența artificială.


 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.