Anti-spamSpammerii au păcălit tehnologiile de ultimă oră, folosind imagini pentru a deruta filtrele automate. Cercetătorii de la Institutul de Ingineria Sistemelor Informatice din cadrul Universităţii Concordia lucrează la programe noi şi sofisticate pentru a găsi o rezolvare.

 

 


Odinioară spam-ul (din eng. spiced ham) venea în cutii de conserve şi putea fi uşor refuzat. În zilele noastre, spam-ul umple căsuţele de e-mail din întreaga lume, comercializând medicamente miraculoase şi ispitind credulii cu poveşti despre conturi bancare ce conţin comori ascunse.

Aceste infiltrări de e-mail-uri bazate până de curând doar pe text au început recent să utilizeze tehnologii mai sofisticate, folosind layere de imagini pentru a păcăli filtrele automate. Mulţumită unor programe-detectivi cibernetici noi şi sofisticate, cercetătorii de la Institutul de Ingineria Sistemelor Informatice din cadrul Universităţii Concordia lucrează pentru a găsi o rezolvare.

Doctorandul Ola Amayri şi supervizorul său, Nizar Bouguila, au efectuat un studiu cuprinzător despre câteva filtre anti-spam în cadrul efortului lor de a dezvolta un filtru nou şi eficient. Ei au propus recent o platformă software nouă, bazată pe statistică, pentru filtrarea anti-spam, care blochează rapid şi eficient mesajele nedorite.



„Majoritatea cercetărilor anterioare şi-au îndreptat atenţia spre conţinutul tip text din e-mail-urile spam, ignorând conţinutul vizual aflat în interiorul conţinutului multimedia, cum sunt imaginile. Luând în consideraţie tipare de text şi imagine simultan, am fost capabili să propunem o nouă metodă de filtrare anti-spam”, spune Amayri, care a făcut publice recent descoperirile sale pe Internet, în cadrul unei serii de conferinţe internaţionale şi publicaţii academice.

Amayri explică faptul că noile mesaje spam implică deseori trucuri sofisticate, cum ar fi întunecarea voită a textului, amestecarea cuvintelor cu simboluri şi folosirea aceloraşi pachete de imagini cu background diferit şi culori care ar putea conţine texte la întâmplare de pe Internet. Totuşi, până acum, majoritatea cercetătorilor din domeniul filtrării anti-spam a e-mail-urilor, s-au concentrat pe extragerea automată şi analiza conţinutului de tip text al e-mail-urilor spam şi au ignorat natura bogată a conţinutului lor bazat pe imagini. Când aceste trucuri sunt folosite combinat, filtrele tradiţionale de spam sunt neputincioase în a opri mesajele, deoarece ele se concentrează de obicei fie pe text, fie pe imagine, dar foarte rar pe amândouă.

Aşadar, cum putem opri spam-ul înainte ca acesta să ne murdărească inbox-ul? „Noua noastră metodă de filtrare anti-spam este capabilă să se adapteze la natura dinamică a e-mail-urilor şi să manevreze cu acurateţe trucurile spammerilor prin identificarea minuţioasă a tiparelor informative, care sunt extrase în mod automat atât din conţinutul text, cât şi din cel imagine al e-mail-urilor spam”, precizează Amayri.

Prin realizarea experimentelor extinse pe metodele tradiţionale de filtrare anti-spam, care erau generale şi limitate la tiparele găsite în texte sau imagini, ea a descoperit o cale mult mai puternică, bazată pe tehnica folosită în recunoaşterea tiparelor şi în procesarea datelor, de a elimina e-mail-urile nedorite. Deşi noua metodă a fost testată pe e-mail-urile spam în limba engleză, Amayri spune că ar putea fi uşor extinse şi pentru alte limbi.

În timp ce această nouă abordare în detecţia anti-spam este încă în stadiu de desfăşurare, Amayri şi Bouguila lucrează în prezent la un plug-in pentru SpamAssassin, cel mai larg folosit filtru de spam. Amayri speră ca acest plug-in să permită altor cercetători să realizeze următoarele teste şi să progreseze în domeniul detecţiei anti-spam.

„Spammerii continuă să-şi adapteze metodele astfel încât să poată deruta filtrele anti-spam”, semnalează Amayri. „Cercetătorii din acest domeniu trebuie să se unească pentru a menţine adaptabilitatea metodelor noastre, astfel încât să putem scăpa de spam şi să ne concentrăm pe acele mesaje care sunt cu adevărat importante”.



Traducere şi adaptare de Mirela Stancu după Filtering spam: Researchers propose new method to rid inboxes of unwanted email, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.