Vremea pe MarteCuriosity, super-robotul ce aparţine NASA şi care a aterizat luna trecută pe Marte ne trimite informaţii meteo remarcabile de pe suprafaţa marţiană, acestea atrăgând interesul oamenilor de ştiinţă. Mai multe detalii, în continuarea articolului.

 

 

 

„Din punct de vedere meteorologic, Marte este cea mai "pământeană" planetă din sistemul nostru solar, iar multe trăsături ale vremii de acolo sunt similare cu cele de pe Pământ” spune Kevin Hamilton, un pionier în domeniul modelării computerizate a atmosferei marţiene.

Hamilton, care este Dorectorul al UH Manoa's International Pacific Research Center şi profesor de meteorologie, a reamintit că sonda Curiosity este a cincea „Staţie Meteo” de pe Marte. În ultimii 35 de ani, un total de patru sonde NASA au ajuns pe suprafaţa marţiană şi au trimis date despre vreme.

 

Vremea Marte

Mai sus vedeţi imaginea unei furtuni de nisip de pe Marte făcută de satelitul NASA Mars Reconnaissance Orbiter Credit: Jet Propulsion Lab

 

 

„Aceste observaţii anterioare au arătat un larg ciclu zilnic al temperaturii şi presiunii atmosferice pe Marte. Temperatura atmosferică aproape de suprafaţa lui Marte variază în general cu mai mult de 38˚C de la noapte la zi din cauza atmosferei marţiene, per total mai subţire, şi a lipsei oceanelor, cu influenţa lor moderantă” spune Hamilton.

The atmospheric temperature near the surface of Mars generally varies by more than 100°F between day and night because of the overall thinner Martian atmosphere and lack of oceans and their moderating influence,

„Acest nou rezultat entuziasmant de la sonda Curiosity constituie variaţia regulată şi cu adevărat enormă a presiunii atmosferice zilnice. Măsurătorile de pe Pământ arată o variaţie a presiunii de doar 1% din presiunea medie, pe când Curiosity a măsurat variaţii de aproape 10% din presiunea zilnică medie. Observăm o astfel de schimbare a presiunii relative pe Pământ doar la trecerea unor uragane extrem de puternice. În locaţia sondei Curiosity pe Marte, această variaţie enormă a presiunii atmosferice se întâmplă în mod regulat în fiecare zi!”

Pentru Hamilton, aceste rapoarte de variaţie uriaşă a presiunii au fost nişte veşti binevenite. Cu aproape 20 de ani înainte. El a prezis că variaţia zilnică pe Marte ar trebui să fie mare mai ales în două „centre de acţiune” la ecuator în locaţii opuse pe Marte. Spre deosebire de sondele NASA anterioare, Curiosity a aterizat exact într-unul dintre centrele de acţiune ecuatorială, unde un alt factor intră în scenă: o rezonanţă în atmosfera marţiană.

Ideea de rezonanţă este familiară în contexte zilnice asemenea împingerii unui copil într-un leagăn din parc – dacă îţi sincronizezi împingerile cu frecvenţa naturală a leagănului, este uşor împingi copilul mai sus” explică Hamilton.

„În anii 1980 am calculat că pe Marte atmosfera ar putea avea o frecvenţă naturală cu o perioadă de o zi marţiană. Forţarea zi-noapte ar putea crea un răspuns rezonant foarte puternic. Incluzând această idee într-un model computerizat sofisticat, am arătat că efectul acestui răspuns rezonant ar fi cel mai bine resimţit în cele două centre de acţiune ecuatoriale şi că variaţiile de presiune ar trebui să depăşească în acele zone 8% din presiunea medie. Observaţiile remarcabile ale sondei Curiosity au oferit o confirmare fermă a vibraţiilor rezonatoare în atmosfera globală.”

Hamilton sugerează că ciclurile rezonante zilnice ar putea juca un rol în explicarea unui vechi mister de pe Marte şi anume cum devin vânturile suficient de puternice să ridice destul praf de la suprafaţă pentru a crea remarcabilele furtuni de nisip globale văzute la fiecare câţiva ani pe planetă. „Acum că teoria mea despre oscilaţiile rezonante zilnice pare a fi confirmată, ar putea ajuta în explicarea declanşatorului pentru aceste furtuni de nisip” a spus el.

 

Traducere după curiosity-weather-mars-reveals-enormous de Răzvan Gavrilă, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.