Imagini din satelit CiadPentru prima dată, populaţia unui întreg oraş a fost estimată din spaţiu printr-un proiect de pionierat care îşi propune să accelereze eforturile efectuate de echipele medicale şi cele de intervenţie în caz de catastrofe. Detalii, în continuarea articolului.

 

 

 

Prin intermediul analizării imaginilor preluate din satelit ale zonelor unde au loc dezastre şi ale zonelor unde foametea, războiul sau boala domnesc, în situaţiile în care datele obţinute în urma recensământului nu sunt demne de încredere sau în oraşe în care accesul este dificil, cercetătorii speră să poată face estimări rapide şi mai precise cu privire la numărul de persoane care ar putea avea nevoie de ajutor.

"Numărul populaţiei este crucial pentru tot ceea ce facem", spune Ruby Siddiqui de la Organizaţia Mondială de Caritate Médicins Sans Frontières (MSF), un colaborator în cadrul proiectului de evaluare a  tehnicii de numărare prin satelit. "Trebuie să  planificăm dimensiunea, amploarea şi modalitatea prin care putem interveni şi nu putem realiza acest lucru fără a cunoaşte numărul exact al populaţiei", afirmă ea.

 



În prezent, organizaţii precum MSF se bazează pe metoda "quadrat" pentru a estima mărimea populaţiei. Inspectorii vizitează un eşantion de gospodării individuale pentru a afla cât de mulţi oameni trăiesc în fiecare tip de locuinţă. În acest fel ei estimează populaţia întregului oraş sau a taberei de refugiaţi. Dar metoda este lentă, necesită echipe de până la o duzină de persoane care să se ocupe de prelevare şi necesită o analiză atentă a datelor după aceea. De asemenea, astfel de operaţiuni pot fi periculoase sau chiar imposibil de efectuat în zonele de conflict cum ar fi Siria.

Pentru a depăşi unele dintre aceste obstacole, Chris Grundy de la London School of Hygiene and Tropical Medicine a condus un proiect pentru a estima populaţia din Am Timan în Ciad, folosind imagini din satelit.

Întreaga populaţie va fi vaccinată pentru meningită şi MSF doreşte să ştie cât de multe doze să comande.

 

 

Rezultatele preliminare prezentate săptămâna trecută la Londra în cadrul reuniunii anuale de cercetare a MSF a arătat că metoda de evaluare prin satelit are acelaşi grad de precizie ca şi metoda ″quadrat″. De asemenea, perioada necesară pentru a oferi un răspuns a fost redusă la jumătate, deşi Grundy afirmă cu rafinament că această metodă are potenţialul de a fi mult mai rapidă.

A fost necesar ca inspectorii, inclusiv Siddiqui să mai viziteze gospodăriile din Am Timan pentru a estima cât de mulţi oameni trăiesc de obicei în fiecare tip de clădire. Au putut apoi realiza o estimare valabilă pentru oraşe prin calcularea numărului total al fiecărui tip de locuinţă vizualizat prin intermediul imaginilor prin satelit, fie printr-o analiză automată realizată cu ajutorul calculatorului sau prin numărătoare manuală.

Utilizarea metodei quadrat care a necesitat prelevarea de probe din 1160 de locuinţe, a relevat o populaţie de 49.722. Tehnica prin satelit, care a necesitat deplasarea în vederea prelevării de probe din doar 348 de locuinţe, a oferit estimări de 46.625 prin metoda manuală şi 45.400 în cazul metodei automate.

"Aceste rezultate sunt foarte bune şi nu există nici o îndoială că ar fi suficient de bune pentru ceea ce MSF îşi propune să realizeze", afirmă Grundy. Însă echipa speră să poate obţine acelaşi rezultat într-o perioadă chiar mai scurtă, eventual prin înlăturarea necesităţii de a preleva probe din locuinţe.

Echipa lui Grundy evaluează de asemenea metoda de numărare în 11 tabere de refugiaţi din întreaga lume, inclusiv în oraşul Haiti care a fost zguduit de cutremur. "Acum ştim că funcţionează şi  că MSF poate realiza această metodă . Următorul pas este să o simplificăm", afirmă el.

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Satellite images help doctors count people from space publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Pavel Ecaterina

Puteţi discuta subiectul pe FORUM Puteţi pune întrebări pe secţiunea QA
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.