Lentilele de contact au unele avantaje (în special de ordin estetic) asupra ochelarilor. Din păcate nu pot înlocui ochelarii heliomaţi... Dar acest lucru se va putea schimba în curând, căci o echipă de cercetători din Singapore, condusă de Jackie Ying, director al Institutului pentru Bioinginerie şi Nanotehnologie, a reuşit să creeze lentile de contact ce reacţionează la lumina ultravioletă, schimbându-şi culoarea în funcţie de intensitatea luminii.

Ochelarii de soare heliomaţi au proprietatea de a-şi schimba culoarea la radiaţia ultravioletă datorită peliculei de molecule de vopsea fotocromatică cu care sunt vopsiţi. Aceste molecule îşi schimbă forma odată cu intensitatea radiaţiei şi în felul acesta absorb din lumina solară şi îşi shimbă culoarea.

Noile lentile de contact heliomate folosesc un nou tip de polimer şi o reţea de nano-tunele care sunt umplute cu o vopsea specială. Această vopsea are rolul de a-şi schimba proprietăţile în contact cu lumina solară. Din testele efectuate până acum rezultă că lentilele de contact heliomate îşi schimbă culoarea mult mai rapid decât ochelarii heliomaţi.


Sursa: aici

Pt a posta comentarii: creați un cont pe site, folosiți contul de FB, Twitter sau Google ori postați ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (nu se publică automat).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro