Agenţia pentru Protecţia Sănătăţii din Marea Britanie a publicat recent un studiu, "Efectele asupra sănătăţii ale câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă". Este cel mai mare studiu realizat până acum pe subiectul impactului telefonului mobil asupra sănătăţii omului.


Nu există nicio dovadă clară privind existenţa unor efecte nocive asupra sănătăţii, generate de radiaţiile emise de telefonul mobil.


Studiul este bazat pe cercetarea a sute de cercetări ştiinţifice revizuite (peer reviewed). Deşi Agenţia nu a identificat niciun risc asociat cu folosirea telefonului mobil, aceasta aminteşte că studiile existente se referă la perioade de maximum 15 ani, pentru perioade mai mari neexistând rezultate concludente, dată fiind noutatea relativă a folosirii pe scară largă a telefonului mobil.

Profesorul Anthony Swerdlow, preşedinte al Asociaţiei şi epidemiolog la Institutul de Cercetare a Cancerului crede că "Încă există limitări ale rezultatelor cercetărilor efectuate până acum, care nu permit o concluzie definitivă, dar dovezile existe la acest moment nu au arătat niciun efect advers asupra sănătăţii omului, cauzat de câmpurile de radiofrecvenţă de intensități acceptate la nivel internaţional".

În ceea ce priveşte folosirea telefoanelor mobile de către copii, Agenţia pentru Protecţia Sănătăţii îşi păstrează atitudinea rezervată, susţinând în continuare evitarea folosirii excesive a mobilului, dar reasigură că nu sunt cunoscute efecte adverse, fapt întărit de cei încă 10 ani de cercetări efectuate la ultimul studiu al Agenţiei, din 2003.

Puteţi citi studiul (eng) aici: PHealthEffectsfromRadiofrequencyElectromagneticFields(2012).
Vechiul studiu (2003, eng) poate fi accesat aici: HealthEffectsfromRadiofrequencyElectromagneticFields(2003)

Sursa: TheGuardian

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.