HTV2DARPA, ramura de cercetare a Pentagonului, a comis-o iar. A pierdut încă un bombardier hipersonic, fără echipaj uman, într-un zbor de test deasupra Oceanului Pacific. La mijloc este soarta lui “Falcon” Hipersonic Technology Vehicle 2 (HTV2).

 

 

 

HTV2 este un vehicul planor lansat de pe o rachetă, la fel cu viitorul avion spaţial X-37, fostă navetă spaţială, acum pensionată.

Scopul său este să livreze o bombă de oriunde de pe teritoriul continental al Statelor Unite către oricare destinaţie de pe planetă în cel mult o oră. Lansat de o rachetă Minotaur, este eliberat la o altitudine mare (însă suborbitală) şi planează cu viteza de Mach 20 (21.000 de km/h) spre ţintă.

Numai că şi în atmosfera ultra-rarefiată de la asemenea altitudine, viteza enormă duce la încălzirea învelişului aeronavei în jurul valorii de 2000° C. Asta creează probleme necunoscute sistemelor aerodinamice, electrice şi de ghidare – deci un program de teste de zbor, treptat mai ambiţioase, trebuie să fie întreprinse pentru a le înţelege.

 

 

 

HTV2



Primul HTV2 cu lungimea de 4 metri a fost lansat din California deasupra Pacificului în aprilie 2010. DARPA a declarat că 9 minute de zbor au generat 139 de secunde de date utile între Mach 17 şi Mach 20 după care contactul cu aeronava a fost pierdut inexplicabil. Zilele trecute, o a doua lansare s-a lovit de probleme: “Mai bine de 9 minute de date au fost colectate înainte ca o anomalie să cauzeze pierderea semnalului. “Potrivit indicaţiilor preliminare, aeronava s-a prăbuşit în Oceanul Pacific de-a lungul traiectoriei de zbor planificat,” spune DARPA într-o declaraţie.

Este posibil ca aeronava să fi suferit de problemele tehnice foarte serioase prevăzute de o sursă a New Scientist în 2001, când s-a pus prima dată în discuţie proiectul. Aeronava nu trebuie să facă faţă doar temperaturii, ci şi interferenţelor electrice severe provocate de plasma ionizată incandescentă din jurul ei.

Cu toate acestea, agenţia spune că a învăţat multe despre zborul hipersonic în condiţiile atmosferei superioare. Dar la un cost de multe milioane de dolari testul – parte a unui program de 300 de milioane de dolari – se dovedeşte a fi un mod mai degrabă costisitor de a face cercetare.

 

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Rocket-launched hypersonic bomber falls into the sea, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ioan Florea

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.