Dacă ar exista extratereștri pe planete din jurul acestor 2 mii de stele, cu un nivel tehnologic similar celui al oamenilor, Pământul ar putea (ar fi putut) fi detectat pe timpul trecerii acestuia prin fața Soarelui.

Imagine a Terrei și a Lunii surprinsă de naveta spațială Cassini pe 19 iulie 2013. Cassini se afla în orbita planetei Saturn.


Dacă viața a apărut pe Terra în mod natural (și nu prea avem motive să credem altfel), atunci viața a apărut și pe alte planete cu condiții similare. În plus, cel mai probabil, viața se dezvoltă peste tot după tipare similare. Nu putem fi siguri că în mod obligatoriu viața evoluează spre a produce și ființe similare omului, dar este o ipoteză pe care trebuie să o luăm în seamă.

Deși nu am identificat ființe extraterestre până acum, este greu de crezut că acestea nu există. Distanțele din spațiu sunt enorme. Aceste distanțe sunt cu certitudine o barieră împotriva identificării altor civilizații de către om, dar și a omului de către alte civilizații.

Cercetătorii au identificat 2.043 de stele (situate la mai puțin de 100 de parseci (326 ani-lumină)) din cele peste 330.000 de stele din Catalogul Gaia, care au permis / ar permite detectarea Terrei pe diverse perioade de către posibile civilizații extraterestre. Descoperirea s-a făcut cu ajutorul Observatorul Spațial Gaia al Agenției Spațiale Europene, ESA, care a creat cea mai detaliată hartă 3D a stelelor disponibilă azi.


Nu știu dacă extratereștrii ar folosi exact aceleași metode ca noi, dar iată cele cinci moduri în care identificăm noi alte planete.

 


  Traiectoriile din imagine arată cum 40.000 de stele din Calea Lactee se vor deplasa în următorii 400 de mii de ani


Dacă aceste civilizații ar avea un nivel tehnologic similar cu al nostru, ar fi putut să identifice radiațiile electromagnetice emise de pământeni și ar fi putut detecta inclusiv creșterea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă de la începutul erei industriale până astăzi.

75 de stele sunt la distanțe (sub 30 de parseci) care prezintă garanția că unde radio pământene au ajuns deja la ele.

1.715 stele s-au aflat în poziții cosmice ce le-ar fi permis detectarea Pământului în ultimii 5.000 de ani.

319 stele vor fi plasate în următorii 5.000 de ani în poziții care le vor permite unor eventuale civilizații extraterestre să descopere Terra.

Lista de peste 2.000 de stele este este importantă și din perspectiva eforturilor noastre de a găsi alte civilizații. Pentru că dacă am fost deja identificați, atunci aceste civilizații ar putea fi deja pregătite pentru comunicare cu noi.


Credit imagine1 - NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute, imagine 2 - ESA/Gaia/DPAC (CC BY-SA 3.0 IGO.
Sursa: Nature

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.