Companiile investesc enorm în cercetare și dezvoltare, căci invențiile asigură, pe lângă progresul umanității, venituri. Pentru a-și proteja aceste invenții, cei care le fac se asigură că sunt și protejate legal, pentru a nu fi folosite de alții, prin patentare.


Sursa: VisualCapitalist

O comparație succintă între România și SUA este următoarea: în România în 2021 au fost 3.809 brevete de invenții (din care 3.433 sunt brevete europene), iar în SUA au fost 327.798 de astfel de brevete; adică de 100 de ori mai multe. Universitățile din România au obținut 76 de brevete în 2021, pe primul loc fiind Universitatea Politehnică din București, cu 16 brevete.

În România instituția care se ocupă de breve de invenție și mărci este OSIM - Oficiul de stat pentru invenții și mărci. Are un site decent din punct vedere vizual, osim.ro, dar cu puține date utile, mi s-a părut, pentru un cititor mai curios.

Nu am găsit date publice prelucrate cu privire la companiile din România care au obținut brevete, deși ar fi interesant de văzut cine inovează și la noi. Probabil că este mai degrabă vorba de indivizi, decât de companii care solicită brevetarea. Din buletinele lunare publicate de OSIM poți vedea cine a patentat ce, dar nu am găsit statistici cu privire la cei implicați în patentare, de tipul celor prezentate în imaginea de mai sus.

De asemenea, nu am găsit date cu privire la utilizarea brevetelor. La urma urmelor, dacă ai o idee, o brevetezi, dar nu o pui în practică, nu prea ai schimbat lumea, nu? De aceea ar fi interesant de știut câte dintre cele nici 400 de brevete românești anuale își găsesc materializarea.

O altă întrebare la care nu am răspuns este: cine verifică validitatea celor susținute de inventatori? Sunt invențiile practice? Pot fi ele puse în practică? Sunt utile?

Pentru cei interesați să vadă cam care sunt invențiile românilor, puteți accesa această pagină a OSIM, unde sunt publicate buletine lunare, în care sunt prezentate pe scurt brevetele de invenții. Iată câteva exemple din ultimul buletin, din martie 2022:
* Dispozitiv de tractare cu bicicleta a unei remorci ergonomice utilizabilă și manual
* Procedeu de deszăpezire
* Instalație privind valorificarea energiei valurilor mării și vântului
* Dispozitiv de verificare a imperfecțiunilor lemnului


Cine conduce OSIM?

Am fost, desigur, curios să văd și cine conduce OSIM. 

OSIM este condusă de un director general în persoana lui Burcescu Cătălin-Marian. A fost numit în mai 2021 pe actuala poziție. Este licențiat în cinematografie, a fost consilier județean în Teleorman pentru câțiva ani, apoi a activat în domeniul restaurantelor și sălilor de evenimente, pentru a ajunge director general adjunct la Muntenia SA în 2018, apoi director comercial la aceeași companie, iar în august 2020 manager administrativ la CNCIR SA, companie națională responsabilă pentru controlul cazanelor, instalațiilor de ridicat și recipientelor sub presiune.


Brevete de invenție în SUA

După cum se poate observa din imaginea de mai sus, IBM este compania cu cele mai multe patente. În fapt, IBM este compania cu cele mai multe brevete de invenție pentru ultimii 29 de ani. Principalele zone vizate de IBM sunt: dezvoltare sustenabilă, schimbări climatice sau securitatea energetică.

Una dintre cele mai remarcabile inovații din 2021 a IBM a fost noul procesor cuantic denumit Eagle, care conține 127 de qubiți și care are capacitatea de a rezolva probleme pe care computerele clasice nu le pot rezolva.

Samsung, compania aflată pe locul doi la număr de brevete, are invenții în domenii precum: realitatea virtuală, inteligența artificială și învățarea automată, tehnologia 5G sau autovehiculele autonome.

16 dintre primele 25 de companii în ce privește numărul de brevete în SUA sunt din domeniul tehnologiei.




Surse:
• osim.ro
VisualCapitalist

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.