AlzheimerCe întorsătură rapidă: un medicament folosit pentru tratarea cancerului poate opri boala Alzheimer la şoareci - şi este nevoie de doar 72 de ore pentru a-şi face magia. Rămâne, totuşi, de văzut dacă medicamentul are acelaşi efect și la persoanele cu Alzheimer.

 

 

 

 

Boala Alzheimer este asociată cu depozitele de peptide beta-amiloid din creier. Acumularea se crede că stă la baza activităţii anormale a creierului care duce la probleme de memorie şi, de asemenea, la izbucnirea unei cascade chimice care în cele din urmă duce la moartea neuronilor.

Paige Cramer de la se Western Reserve University School of Medicinedin Cleveland, Ohio, a socotit că ar putea fi posibil să prevenim acumularea de peptide beta-amiloid folosind bexaroten, un medicament anticancer. Ea a motivat că un creier sănătos se poate goli de depozitele de beta-amiloid printr-un proces facilitat de o substanţă numită apolipoproteinei E (ApoE). ApoE este activată în parte de către un receptor numit RXR – iar bexarotenul îmbunătăţeşte acţiunea de RXR.

Când şoarecilor cu leziuni ale creierului asemănătoare Alzheimer-ului li s-a dat bexaroten pe cale orală, au reuşit să şteargă mai mult de jumătate din peptidele beta-amiloid din creier pe parcursul a 72 de ore. Ei au arătat, de asemenea, o inversare rapidă a deficitelor cognitive şi sociale.

Cramer spune că spera să înceapă faza 1 în studiile clinice, în următoarele câteva luni. "Noi credem că, deoarece bexaroten este aprobat [pentru utilizarea la oameni], vom fi capabili de tranziţia mult mai rapidă de la cercetarea de bază, la cea clinică", spune ea.

Alţi cercetători avertizează că, deşi încurajatoare, cercetarea făcută nu înseamnă neapărat că medicamentul va funcţiona atât de bine şi la persoanele cu Alzheimer. Multe medicamente care au demonstrat rezultate promiţătoare la şoareci nu au avut efecte similare şi la oameni.

"Dezvoltarea medicamentelor la nivel mondial este plină cu medicamente care păreau să funcţioneze pe şoareci transgenici, dar nu au mers pe oameni", spune Derek Hill de la Universitatea College din Londra. "Un program de studii clinice este necesar pentru a evalua dacă aceste rezultate promiţătoare s-ar putea transforma într-un efect asupra bolilor umane."

David Allsop, un neurolog de la Universitatea din Lancaster, Marea Britanie, este de acord. "Rezultatele par promiţătoare pentru şoareci, dar în ultimii ani, aceste tipuri de experimente pe şoareci, nu avut rezultate bune pe oameni şi de aceea este prea devreme pentru a fi încântaţi de perspectiva unui tratament eficient pentru boala Alzheimer", spune el.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Cancer-drug-reverses-alzheimers-in-mice publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Anamaria Spătaru

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.