ÎngheţatăSarea este folosită pentru a topi gheaţa, dar este, de asemenea, folosită la prepararea îngheţatei. De ce? Cum se face că în ţările calde adăugăm sare în aparatele folosite pentru prepararea îngheţatei pentru a împiedica îngheţata să se topească?

 

 

În schimb, în ţările reci împrăştiem sare pe gheaţă pentru ca aceasta să se topească. În ambele cazuri, răspunsul se bazează pe faptul că adăugarea sării într-un amestec de apă cu gheaţă aflate  în echilibru, determină scăderea punctului de congelare (sau a punctului de topire).


Rolul sării în prepararea îngheţatei


Când adăugaţi doar gheaţă în aparatul care face îngheţata, gheaţa absoarbe căldura din jur şi începe să se topească. Atunci când este atins echilibrul de 0°C,  temperatura nu poate scădea mai mult. Această temperatură nu este suficient de scăzută pentru a face îngheţată. Când adaugăm sare, echilibrul este atins şi temperatura necesară pentru a-l menţine este mai scăzută.


Sarea pe drumuri


Când sarea vine în contact cu poleiul este eliberată o anumită cantitate de căldură datorită procesului de solvatare. Acest lucru duce la topirea gheţii, obţinându-se încă o dată un echilibru între apă şi gheaţă. Dar deoarece sarea este prezentă în acest amestec, el va reîngheţa la temperaturi mai scăzute decât 0°C.

În ambele cazuri, scăderea punctului de congelare va depinde de concentraţia de sare din amestec.



Traducere de Ecaterina Pavel după why-in-hot-countries-we-put-salt-on-ice cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.