Carbune activFoarte mulţi oameni suferă din cauza mirosului neplăcut al picioarelor. Există însă un tip special de branţuri care susţin că pot rezolva problema. Ele folosesc un material remarcabil denumit cărbune activ. De ce "activ"? Aflaţi în continuare.

 

 

 

 

În acest context termenul „activ” se referă la abilitatea carbonului de a adsorbi la suprafaţa sa o varietate de molecule.

Iată care este principiul ce stă la baza fenomenului. Oricare două substanţe aduse suficient de aproape una de alta se vor atrage, deoarece electronii cu sarcină negativă ai uneia sunt atraşi de particulele pozitive din nucleul celeilalte. Forţa de atracţie depinde de suprafaţa de contact. Cărbunele sub formă de pulbere fină are o suprafaţă remarcabil de mare, ce se datorează în principal modului său de fabricaţie. Fiecare particulă este fărâmiţată intern pentru a se obţine o suprafaţă capabilă să adsoarbă alte substanţe. Cuvântul cheie este „adsorbţie”, un fenomen de suprafaţă, iar nu „absorbţie”, adică ceea ce face un burete cu apa.


Acest tip special de cărbune se obţine prin încălzirea la temperatură înaltă şi în absenţa oxigenului a oricărui material ce conţine carbon, precum maculatură sau coajă de nucă de cocos. Astfel materialul devine poros şi extrem de adsorbant. De aceea branţurile cu cărbune activ vor adsorbi substanţele cu miros neplăcut. Acestea sunt în general acizi graşi produşi atunci când bacteriile se hrănesc cu compuşii ce se găsesc în transpiraţie. Bineînţeles că acest proces nu se limitează doar la nivelul picioarelor. Cărbunele activ absoarbe şi mirosurile din frigider sau chiar din aer. Sau din apă. Filtrele de apă conţin cărbune activ care îndepărtează clorul şi alte substanţe clorurate, laolaltă cu impurităţile prezente în apa de la robinet.

Mai există o întrebuinţare interesantă pentru cărbunele activ: cea din spitalele care tratează intoxicaţiile. Persoanele care au ingerat ciuperci otrăvitoare sau orice altă toxină sunt tratate deseori cu mangal pentru a adsorbi substanţele otrăvitoare din tractul digestiv. Acestea sunt apoi eliminate împreună cu carbonul. Eliminarea se face cu mare tam-tam, dar cui îi mai pasă dacă viaţa pacientului a fost salvată. Până şi infractorii au încercat să se folosească de proprietăţile adsorbante ale cărbunelui activ. Contrabandiştii care încearcă să aducă pe furiş droguri înghiţind baloane sau prezervative umplute cu droguri, iau deseori tablete cu cărbune activ. Ideea care stă la baza acestei acţiuni este că, dacă cumva „coletul” se sparge, carbonul va adsorbi drogul şi va salva viaţa contrabandistului. Ceea ce este prea puţin probabil.

Uneori cărbunele activ este folosit de persoanele care suferă din cauza gazelor intestinale în exces, ceea ce duce la balonare şi neplăceri în societate. Un inventator isteţ a scos pe piaţă produsul „Toot traper”, o pernă pătrată umplută cu cărbune activ ce are rolul de a absorbi orice miros neplăcut ce ar putea să apară. Reclama sună în genul: „Mâncaţi oricâtă fasole doriţi...”. Mă gândesc că durata de utilizare a pernei depinde de frecvenţa flatulenţei.

Traducere de Brânduşa Băcilă după What Is Activated Carbon?, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.