O echipă de cercetători de la IBM Research Zurich a reuşit fotografierea structurii chimice a unei molecule. Înţelegerea structurii moleculare este foarte importantă, mai ales pentru industria nanotehnologiei şi farmaceutică. Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă Science.

în premieră fotografierea structurii chimice a unei molecule
Deşi aşa ceva s-a mai încercat şi în trecut, aceasta e prima poză în care se pot observa si legăturile atomilor de hidrogen.
 

Echipa a folosit un microscop de forţă atomică (atomic force microscope sau AFM).Acesta este compus dintr-o bară minusculă numită cantilever ce are la capăt un vârf ascuţit. Vârful este adus în apropierea suprafeţei scanate, iar apoi un laser scanează mişcarea cantileverului.

 

Diagrama AFM


Principiul de funcționare al unui microscop AFM

Leo Gross, liderul echipei de cercetare, afirmă că aceste descoperiri vor ajuta domeniul electronicii moleculare, un domeniu de viitor potenţial al electronicii unde moleculele vor servi drept tranzistori.

Deşi aparatul poate detecta legăturile chimice ale substanţelor, acesta nu poate face încă deosebirea între doi atomi ai unor substanţe diferite. Din această cauză echipa doreşte să folosească descoperirea în tandem cu altă descoperire şi anume microscopul de scanare cu efect de tunel (scanning tunnelling microscopy sau STM), cu ajutorul căruia un mic curent este trecut prin monstra ce trebuie scanată.

Dacă se vor dovedi un succes, descoperirile lor ar putea ajuta domeniul chimiei, mai ales chimia sintetică, ce se ocupă cu crearea medicamentelor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.