Telecomanda este o componentă dintr-un dispozitiv electronic, precum televizorul, DVD player-ul sau sistemul home theater, care este folosită pentru a opera dispozitivul de la distanţă scurtă fără a fi conectată fizic la acesta.

 


Istoria telecomenzii începe în anul 1898, când Nikola Tesla a dezvoltat o telecomandă cu unde radio. În acelaşi an, la o expoziţie electrică din Madison Square Garden, Tesla a prezentat publicului o mică ambarcaţiune controlată prin unde radio pe care a denumit-o teleautomaton.

În anul 1903, la Academia de Știinţe din Paris, Leonardo Torres-Quevedo a prezentat robotul Telekino, acesta executând comenzi transmise prin unde electromagnetice. Prin invenţia lui Telekino, Torres-Quevedo a pus bazele principiilor moderne de operare a telecomenzilor wireless. În 1906, în Portul Bilbao, Torres şi-a prezentat cu succes invenţia, ghidând o barcă de la mal. Mai târziu, a încercat să aplice Telekino proiectilelor şi torpilelor, dar a fost nevoit să abandoneze proiectul din pricina lipsei de fonduri.

Primul model de aeroplan ghidat cu ajutorul telecomenzii a zburat în anul 1932, iar folosirea telecomenzii în scopuri militare a fost intensivă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un exemplu fiind racheta germană ''Wasserfall''.

Până la sfârşitul anilor '30, mai mulţi producători radio au oferit telecomenzi pentru modele lor mai noi. Majoritatea acestora erau conectate la aparate prin fire, dar telecomanda Philco, lansată în 1939, era o telecomandă alimentată cu baterii şi opera printr-un radio-transmiţător de frecvenţă joasă. Această telecomandă a fost prima telecomandă wireless destinată unui dispozitiv electronic pentru consumatori.

Prima telecomandă care controla un televizor a fost dezvoltată de Corporaţia Zenith Radio în anul 1950. Telecomanda numită Lady Bones era conectată la televizor printr-un fir. O telecomandă fără fir, Flashmatic, a fost realizată în anul 1955, de către Eugene Polley. Funcţiona prin ghidarea unei unde de lumină pe o celulă fotoelectrică, dar celula nu putea distinge lumina provenită de la telecomandă sau de la alte surse. De asemenea, telecomanda trebuia îndreptată cu precizie spre televizor pentru a funcţiona adecvat.

În anul 1956, Robert Adler a inventat telecomanda Zenith Space Command, o telecomandă fără fir, mecanică, ce folosea ultrasunete pentru a schimba canalele şi volumul. Când utilizatorul apăsa un buton, în interiorul telecomenzii se lovea o mică bară care producea ultrasunete. Fiecare buton avea câte o bară care emitea frecvenţe diferite, iar circuitele din televizor puteau percepe aceste sunete.

În 2006, Laboratoarele Hillcrest au introdus Loop pointer, o telecomandă ce folosea tehnologia Hillcrest Freespace de control a mişcării care permitea utilizatorilor să-şi controleze televizoarele prin mişcări naturale ale corpului. Telecomanda avea doar patru butoane şi o rotiţă de parcurgere, iar tehnologia Freespace îi permitea acesteia să folosească unde radio pentru a comunica cu o antenă USB conectată la un computer şi, totodată, la televizor, deci utilizatorul nu trebuia să îndrepte telecomanda spre computer pentru ca ea să funcţioneze.

Telecomanda a evoluat continuu în ultimii ani şi a permis noi dezvoltări în tehnologie precum conexiunea prin Bluetooth, senzori de mişcare şi control vocal. Telecomenzile sunt folosite pentru o varietate de aparate electronice.

Preluare de pe AGERPRES