Hipocrate a trăit în Grecia Antică, a fondat ştiinţa medicinei, fiind primul care a început să propună leacuri în funcţie de boală. Pare evident şi banal, dar până atunci omenirea vedea toate bolile la fel, ca expresii ale pedepsei zeilor, toate fiind tratate de o manieră similară: cu rugăciuni sau sacrificii. Hipocrate şi-a dat seama că fiecare boală are propriile ei cauze şi a fost primul care a încercat să identifice mai întâi boala (adică să ofere un diagnostic), pentru ca ulterior să caute un leac pentru respectiva maladie. Hipocrate este supranumit "părintele medicinei".

Galen a trăit în Imperiul Roman, în jurul anului 150 d. Hr. El la fost primul care a investigat în detaliu anatomia corpului uman, disecând animale şi presupunând că structura organelor oamenilor este identică. Cărţile şi diagramele lui au devenit dogmă în medicină, au fost adoptate apoi de Biserica Catolică şi au fost incluse în manualele folosite în universităţile europene.

Andreas Vesalius a trăit în Europa, în jurul anului 1543 şi a fost primul care a făcut disecţii pe oameni, deşi acest lucru era contra convingerilor morale ale vremii. A efectuat un număr impresionant de disecţii. Aceasta i-a permis să observe greşelile existente în textele lui Galen. El a realizat o enciclopedie anatomică a corpului uman, descrisă detaliat în text şi desenată foarte detaliat de pictori ai perioadei renascentiste. Cartea a fost intitulată "De humani corporis fabrica" (în traducere "Despre structura corpului omenesc"), a fost publicată în 1543 şi a marcat începutul medicinei moderne. Cartea a reprezentat un manual de căpătâi pentru studenţii la medicină pentru încă vreo trei secole. De notat anul publicării: 1543, acelaşi când a fost publicată cartea lui Nicolaus Copernicus, care propunea modelul heliocentric al sistemului solar, o detronare a învăţăturilor anticului Ptolemeu, tot astfel precum Andreas Vesalius venea să infirme o parte din învăţăturile anticului Galen.

După Vesalius, disecţiile pe cadavre de oameni au devenit normă, iar aceasta a dus la noi descoperiri, dintre care cea mai importantă este faptul că sângele circulă în organism, cu inima în centrul acestui sistem circulator. Deşi de domeniul evidenţei în prezent, până la lucrările din 1616 ale lui William Harvey acest lucru nu se ştia.

Astfel a început medicina modernă...

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.