Priviţi la harta de mai sus. Se poate observa că, în fapt, culoarea pielii este în strânsă corelaţie cu distanţa faţă de ecuator.
Populaţiile care locuiesc de-a lungul liniei ecuatorului au pielea mai închisă, pentru că expunerea la razele ultraviolete ce ajung pe Pământ de la Soare necesită mai multă melanină pentru protejarea pielii.
Melanina este un pigment al pielii, eficient în absorbţia luminii. Pigmentul este capabil să disipeze circa 99% din radiaţia ultravioletă. Pornind de la acestă proprietate, se consideră că melanina are un rol important în protejarea celulelor pielii de daunele produse de ultraviolete, reducând riscul apariţiei cancerului de piele.
Populaţiile care trăiesc mai departe de ecuator au o piele mai albă pentru că razele ultraviolete sunt mai puţin intense.
Bun, şi atunci de ce nu suntem toţi cu un ten închis la culoare? Pentru o piele deschisă asigură utilizarea razelor solare pentru producerea vitaminei D (care este sintetizată la nivelul pielii, în urma interacţiunii pielii cu razele solare, şi care este apoi transferă prin sânge la nivelul intestinelor şi utilizată pentru absorbţia calciului, care, la rându-i este important pentru întărirea oaselor). Persoanele cu piele deschisă sunt favorizate în zonele nordice sau sudice ale globului, unde, pe de-o parte, Soarele nu are aceeaşi intensitate ca la ecuator, iar, pe de altă parte, oamenii, din cauza temperaturilor scăzute, expun o mică parte a pielii razelor solare.