Martin Luther King Jr.Martin Luther King Jr. (15.011929, Atlanta - 4.04.1968, Memphis) a obţinut premiul Nobel pentru pace pentru compania dusă împotriva rasismului. Acesta şi-a dorit ca toţi cetăţenii SUA să fie judecaţi după calităţile lor personale şi nu după culoarea pielii.

 

 

 

În aprilie 1968 a fost ucis de un rasist alb. După patru ani, el a primit premiul Nobel pentru Pace pentru campania sa nonviolentă împotriva rasismului.

Martin Luther King a aderat la filozofia nonviolenţei a lui Gandhi. În 1955 a început lupta sa de a convinge guvernul SUA să declare ilegală politica discriminării rasiale în statele din sud. Rasiştii au răspuns cu violenţă iniţiativelor nonviolente ale oamenilor negrii.

În 1963, 250.000 de demonstranţi au făcut un marş la Lincoln Memorial în Washington, unde Martin Luther King a avut discursul său renumit „Am avut un vis”. În următorul an, preşedintele Johnson a promulgat o lege ce interzice toate discriminările rasiale.

Martin Luther King a avut însă oponenţi puternici. Liderul FBI, John Edgar Hoover, l-a pus sub urmărire sub pretextul că ar fi comunist, iar când King s-a opus politicii de administrare în Vietnam, a ieşit din graţiile preşedintelui. Nici până astăzi nu s-a stabilit cu certitudine dacă cel care l-a ucis pe King a acţionat pe cont propriu sau dacă a făcut parte dintr-o conspiraţie.



Traducere de Daniel Cosovanu după king-facts cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.