În perioada 01-20 decembrie, îi rugăm pe cititori să sprijine site-ul printr-o DONAȚIE.

DigitalUn X Factor ştiinţific: şase mega-proiecte care luptă pentru două premii, cu valoare, fiecare, de 1 miliard de euro. În 2010, Comisia Europeană a iniţiat o competiţie pentru iniţiative vizionare privind tehnica de calcul, ca aterizarea pe Lună sau descifrarea genomului uman.

 

 



Ghid 2013: Noua generaţie de jocuri video

Astfel de proiecte ultra-ambiţioase ar putea schimba modul în care noi privim lumea şi, în mod ideal, ar putea rezolva unele dintre problemele ei, de asemenea.

Din cele 21 de idei prezentate, 6 au fost selecţionate pentru o dezvoltare ulterioară. Dintre acestea menţionăm Human Brain Project – o încercare de a simula activitatea cerebrală folosind un supercomputer – şi o schemă de a crea o nouă generaţie de dispozitive electronice bazate nu pe siliciu, ci pe grafen.

Câştigătorii vor fi anunţaţi la sfârşitul lunii ianuarie. Banii din premiu, provenind atât de la ţări şi firme private din Europa, cât şi de la Uniunea Europeană, vor fi oferiţi eşalonat pe durata a 10 ani.

Noi pariem pe FuturICT, un SimCity al vieţii reale dezvoltat pe o scară globală. Acesta va oferi indivizilor, companiilor şi guvernelor informaţii în timp real despre planetă şi va rula simulări pentru a descoperi cele mai bune strategii pentru a putea rezolva problemele cum ar fi schimbările climatice.

Ideea FuturICT a apărut după ce crahul financiar din 2008 ne-a arătat lipsa noastră de înţelegere în ceea ce priveşte lumea hiperconectată din ziua de astăzi. Simulatorul de civilizaţie va fi o platformă deschisă, acceptând date din orice domeniu, de la social media şi schimburile bursiere la modelele de climat şi preferinţele politice. Fiţi atenţi la naşterea a ceva cu adevărat mare.

Ghid 2013: Cartografierea cosmică

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului smart-guide-2013, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Huţupanu