În perioada 01-20 decembrie, îi rugăm pe cititori să sprijine site-ul printr-o DONAȚIE.

La oameni şi la alte primate, unghiile sunt o versiune aplatizată a unei gheare, dezvoltându-se cel mai probabil pentru a ajuta la prindere şi căţărare. Totuşi, ele pot servi şi ca un „raport al stării de sănătate” vizibil. Cineva cu o sănătate precară sau infectat cu o ciupercă ar avea unghiile galbene, casante, în timp ce o persoană sănătoasă ar avea unghiile puternice şi lungi.

 



Este posibil ca faptul că unghiile sănătoase sunt semnul unei persoane sănătoase să fi determinat oamenii să le lase să crească sau se poate pur şi simplu ca unghiile lungi să fi fost un simbol al statutului, acestea nefiind deloc practice atunci când lucrezi cu mâinile. Oricum ar fi, v-ar putea surprinde să aflaţi că manichiura există de fapt de multe mii de ani, datând cel puţin din 3200 î.e.n.. La acea vreme, cei din familia regală chineză îşi lăsau unghiile lungi şi le colorau folosind lucruri precum albuşul de ou sau petalele de flori. În jurul aceleiaşi perioade, egiptenii antici îşi vopseau şi ei unghiile, de această dată în funcţie de clasa socială – egiptenii mai bogaţi îşi vopseau unghiile într-o culoare mai închisă, în timp ce egiptenii mai săraci foloseau o culoare mai deschisă.


Practica modernă a lăsării creşterii şi vopsirii unghiilor este rezultatul unei manifestări mai recente, care a avut loc în anii 1920 şi 1930, când femeile au început să aibă unghii lungi şi elegante. Înainte de asta, femeile îşi colorau de obicei unghiile folosind ulei sau lac. Totuşi, în anii 1920, la scurt timp după apariţia şi popularizarea vopselei de maşină, vopseaua de unghii adevărată a devenit şi ea disponibilă şi a dat naştere unei explozii a colorării unghiilor.

Desigur, multe femei „cuviincioase” nu au îndrăznit să-şi vopsească unghiile decât decenii mai târziu, dar Hollywoodul şi-a făcut apariţia. În 1940, a devenit la modă să ai unghii lungi şi roşii, cel mai probabil datorită actriţei Rita Hayworth. Multe femei au început să-i imite stilul, străduindu-se să arate ca uluitoarea celebritate.

Unghiile false

La fel ca vopsitul unghiilor, unghiile false, care le imită pe cele adevărate şi le fac să pară mai lungi şi mai sănătoase, au şi ele o istorie uimitor de îndelungată. Unghiile false erau cândva purtate de femeile chineze în timpul dinastiei Ming (secolele XIV-XVII). În acest caz, extensiile unghiilor erau purtate de femeile nobile pentru a arăta că, spre deosebire de cele de rând, ele nu erau nevoite să-şi folosească mâinile pentru a munci. Există şi menţiuni conform cărora femeile din Grecia foloseau în secolul al XIX-lea cojile de fistic drept unghii false.

De-abia în 1954 a fost inventată o versiune modernă a unghiei artificiale. A fost patentată mai întâi de Fred Slack, un dentist care îşi ciobise unghia la muncă şi avea nevoie de un înlocuitor. El şi fratele său au lucrat cu diverse materiale înainte să găsească ceva care să funcţioneze, începând cu răşina acrilică folosită în stomatologie, care a dus la crearea unei unghii false cu aspect real, devenită curând incredibil de populară printre femeile din întreaga lume. De atunci, compania lui Slack, Nail Systems International, a continuat să inoveze, creând unghii false dintr-o mulţime de substanţe.

Desigur, cum se întâmplă cu toate lucrurile legate de frumuseţe şi stil, lăsarea unghiilor să crească şi vopsirea lor sunt tendinţe care vin şi pleacă. În timpul anilor 1960, femeile preferau un aspect mai natural şi îşi vopseau arareori unghiile. Vopsirea unghiilor a avut totuşi parte de o revenire impresionantă în anii 1980, iar de atunci această practică este relativ populară în anumite ţări din lume. 

Date suplimentare:

:: Conform Cărţii Recordurilor Guinness, femeia cu cele mai lungi unghii a fost Lee Redmond, o străbunică din Statele Unite. Ea început să-şi lase unghiile lungi în 1978 şi le făcea manichiura regulat ca să le aducă la o lungime de aproximativ 76 cm fiecare. Toate cele 10 unghii aveau o lungime totală de 751,3 cm. Lee şi-a pierdut unghiile într-un accident de maşină în 2009. Ea a declarat că putea foarte bine să-şi încheie nasturii hainei, să-şi tundă nepoţii şi să-şi conducă maşina cu uşurinţă cu nişte unghii atât de lungi. Desigur, a adăugat că este mult mai uşor să facă toate acele lucruri acum, cu unghiile mai scurte. Lee nu vrea să-şi lase iarăşi unghiile să crească, întrucât i-a luat 30 de ani ultima oară şi s-ar putea să nu mai trăiască încă pe-atât, astfel că titlul de persoana cu cele mai lungi unghii este liber să fie înşfăcat.

::
Cei care îşi mănâncă permanent unghiile sunt numiţi „onicofagi patologici”. Se crede că mâncatul unghiilor poate fi aşezat în aceeaşi categorie cu tulburările psihologice, precum cea obsesiv-compulsivă. Mâncatul unghiilor poate fi un comportament ereditar cauzat de o mutaţie a unei gene, care face ca oamenii să nu se poată abţine sau poate fi pur şi simplu un comportament învăţat sau un rezultat al anxietăţii. În orice caz, oamenii care îşi mănâncă unghiile au arareori unghiile lungi.

::
Pe măsură ce îmbătrâneşti, e posibil ca unghiile să-ţi crească mai mult, dar nu vor mai fi la fel de sănătoase ca atunci când erai mai tânăr. Unghiile mai „bătrâne” tind să fie mai friabile şi să aibă o culoare mai ternă. În ceea ce priveşte unghiile de la picioare, ele vor deveni mai tari şi mai groase. Oamenii în vârstă au de obicei mai multe probleme cu unghiile (cum ar fi unghiile încarnate) decât cei mai tineri, din cauza acestui ritm accelerat de creştere.

::
În medie, unghiile de la mâini cresc cu aproximativ 3,5 mm pe lună, în timp ce unghiile de la picioare cresc cu aproximativ 1,6 mm pe lună. Interesant este că unghiile de la mâna dominantă cresc cel mai probabil mai repede decât cele ale mânii non-dominante. De asemenea, unghiile bărbaţilor cresc mai repede ca cele ale femeilor, mai puţin atunci când femeia este însărcinată. Unghiile tuturor cresc mai repede vara decât iarna. Stresul poate să încetinească ritmul de creştere al unghiilor (precum şi al părului), substanţele nutritive şi energia din corp fiind îndreptate către alte zone.

::
Unghiile chiar pot spune doctorului multe despre starea ta generală de sănătate. Culoarea unghiilor poate indica anumite boli pe care le-ai putea avea. De exemplu, o nuanţă albăstrie ar putea indica o boală a plămânilor, în timp ce o pată maro ar putea fi semnul unui melanom.

::
Petele albe de pe unghii nu sunt cauzate de o deficienţă de substanţe nutritive, aşa cum se crede în general. Unii oameni cred că petele albe sunt provocate de lipsa de calciu sau de zinc din organism, dar asta nu este adevărat. În schimb, petele albe sunt de obicei un semn al unei traume suferite de unghie. Gândeşte-te la unghie ca la o bucată de plastic: atunci când aceasta se îndoaie, rămâne de obicei albă în dreptul îndoiturii. Acelaşi lucru este valabil şi pentru unghii.  

Traducere de Ana Cristina Dumitrache după women-started-growing-painting-nails

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.