Știm cu toții că fructele și legumele au tendința de a se deteriora rapid. Se întâmplă astfel pentru că și după recoltare, acestea continuă procesele biologice. Aceasta include producerea de energie din carbohidrați, proteine ​​și grăsimi, în timp ce eliberează dioxid de carbon și vapori de apă. Nu ați găsit niciodată un cartof încolțit în cămară?

Fructele și legumele proaspete se strică ușor și din cauza diverșilor microbi, atât inofensivi, cât și cei care pot provoca boli.

Simpla punere în frigider nu va rezolva problema, deoarece diferitele tipuri de plante vor reacționa diferit la modul în care sunt depozitate. 

În plus, este util de știut că punerea împreună a unor fructe sau legume afectează modul în care acestea se păstrează și se coc.

Cum putem păstra produsele proaspete pentru mai mult timp? 

Din fericire, există câteva sfaturi utile.

Să speli sau să nu speli?

Nu trebuie să vă spălați produsele înainte de a le depozita. O mare parte din ceea ce cumpărăm a fost deja spălat. De fapt, dacă vă spălați produsele și nu le puteți usca complet, umiditatea adăugată ar putea accelera degradarea în frigider.

Dar spălarea produselor chiar înainte de utilizare este importantă, pentru a îndepărta murdăria și agenții patogeni.

Nu folosiți oțet în apa de spălat, în ciuda a ceea ce vedeți pe rețelele sociale. Studiile arată că oțetul nu are niciun efect asupra eventualelor bacterii nocive de pe produsele proaspete.

În mod similar, nu utilizați bicarbonat de sodiu. Chiar dacă există dovezi că bicarbonatul de sodiu poate elimina reziduurile de pesticide de pe suprafața unor produse, nu este recomandabil acasă. Folosește doar apă simplă de la robinet.

Unde păstrăm fructele și legumele?

Principalul lucru de care aveți nevoie este tipul corect de ambalaj și locația corectă - doriți să gestionați pierderea de umiditate, degradarea și coacerea.

Cele două opțiuni principale de depozitare sunt în frigider sau într-un „loc răcoros, uscat și întunecat”, cum ar fi o cămară

Iată câteva exemple comune de produse și unde este cel mai bine să le puneți.

În cămară

Bananele, ceapa, usturoiul, cartofii, cartofii dulci și dovleacul întreg se vor descurca mai bine într-o cămară sau un dulap întunecat. 

Nu depozitați cartofii și ceapa împreună: ceapa produce un gaz numit etilenă care facilitează stricarea cartofii, în timp ce umiditatea ridicată din cartofi strică ceapa.

Nu depozitați împreună fructe precum merele, perele, avocado și bananele, deoarece și aceste fructe eliberează etilenă pe măsură ce se coc, făcând fructele din apropiere să se coacă mult mai repede (deci și să se strice mult mai repede). Asta, desigur, dacă nu doriți ca fructele să se coacă mai rapid.

Cele mai multe ierburi și unele legume cu frunze - cum ar fi țelina, ceapa de primăvară și sparanghelul - pot fi păstrate cu tulpini în apă pentru a le menține proaspete. Păstrați-le într-o zonă bine ventilată și departe de lumina directă a soarelui, astfel încât să nu se încălzească prea mult și să nu se ofilească.

În frigider 

Toate verdețurile cu frunze, precum morcovii, castraveții, conopida și broccoli se vor descurca cel mai bine în sertarul cu umiditate scăzută din frigider. Le puteți pune în pungi de plastic perforate pentru a reține umiditatea, dar pentru a menține fluxul de aer. Dar nu le puneți în pungi complet sigilate, deoarece acest lucru poate încetini maturarea, în timp ce captează dioxidul de carbon, ceea ce duce la descompunere și mirosuri neplăcute.

Unele fructe se vor descurca cel mai bine în frigider. De exemplu, merele și citricele, cum ar fi portocalele, se pot păstra proaspete mai mult timp în frigider, deși pot rămâne la temperatura camerei pentru perioade scurte. Cu toate acestea, nu păstrați pepenele roșu în frigider pentru prea mult timp, deoarece își va pierde aroma și culoarea roșie intensă dacă este păstrat la frigider mai mult de trei zile.

Combate risipa alimentară 

Nu cumpăra prea mult. Ori de câte ori este posibil, cumpără doar cantități mici, astfel încât să nu ai motive să-ți faci griji că-și pierd prospețimea. Nu cumpăra niciodată produse care au început să se strice sau deteriorate, dacă intenționați să le păstrați mai mult de o zi.

„Procesează” legumele pentru depozitare. Dacă iei o cantitate mare dintr-un anumit produs, ia în considerare transformarea produselor în ceva pe care îl poți păstra mai mult timp. De exemplu, piureul de banane făcut din banane foarte coapte poate fi păstrat până la 14 zile la 4°C. Poți folosi congelarea, albirea, fermentarea și conservarea pentru majoritatea legumelor.

Ia în considerare etanșarea în vid. Ambalarea sub vid a legumelor și fructelor de pădure le poate păstra proaspete mai mult timp. 

Aranjează inteligent. Pune produsele în frigider astfel încât să le poți vedea cu ușurință și să le folosești pe toate înainte să-și piardă prospețimea.

Crește-ți unele dintre plantele pe care le folosiți în bucătărie. Acest lucru nu este fezabil pentru noi toți, dar puteți încerca oricând să aveți niște ierburi în ghivece, astfel încât să nu aveți nevoie să vă faceți griji că le păstrați proaspete sau că folosiți o grămadă uriașă de mentă dintr-o dată. Creșterea propriilor verdețuri ar putea fi și la îndemână.

Traducere secvențială, adaptare și completare după How do I keep my fruits, veggies and herbs fresh longer?

Autorul articolului original, Senaka Ranadheera, este profesor asociat la Universitatea Melbourne. 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.