Experimente acasaSuntem atât de obişnuiţi cu presiunea aerului, încât nici nu ne dăm seama că aceasta există. Cu toate acestea, presiunea aerului este destul de mare pentru a îndoi o cutie metalică de băutură răcoritoare. Experimentul următor o demonstrează.

 

 

 

 

De ce aveţi nevoie:

:: o cutie de băutură răcoritoare din aluminiu;
:: o cratiţă cu capacitate de 3 litri;
:: un cleşte de bucătărie.

Cum decurge experimentul:

Umpleţi cratiţa cu apă rece. Puneţi o lingură de apă în cutia de băutură răcoritoare, golită în prealabil. Încălziţi cutia pe o plită până când apa fierbe. La acest moment veţi vedea cum vaporii de apă ies prin deschizătura cutiei. Folosind cleştele de bucătărie, apucaţi cutia, o întoarceţi rapid şi o scufundaţi în cratiţa cu apă rece. Va colapsa aproape instantaneu.

Explicaţia experimentului:

Vaporii formaţi de apa care fierbe vor înlocui aerul din cutia de răcoritoare. Scufundată în apă rece, aceşti vapori se vor răci brusc, se vor condensa, şi astfel vor crea un vid parţial. Presiunea foarte scăzută dinăuntru permite presiunii aerului din afară să îndoaie cutia.

Cutia de răcoritoare colapsează când presiunea din afara ei este mai mare decât presiunea din interior, iar diferenţa este mai mare decât cea la care materialul poate rezista.

ATENŢIE: Nu încălziți cutia de răcoritoare direct pe foc! Vopseaua de pe ea poate lua foc, sau aluminiul se poate topi!

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.