Visocica
„Piramida Soarelui" din Bosnia.
Credit imagine: Wikimedia.

 

Mult în interiorul Bosniei, într-un mic sat numit Visoko, aflat la doar 15 km nord-vest de Sarajevo, se află cea mai mare şi mai veche piramida antică. Cel puţin aşa pare a fi. Piramidele antice nu sunt complet necunoscute în Europa. Rămăşiţele unei mici piramide se află în Franţa, alte două piramide au fost descoperite în Grecia şi una în Italia. Acestea nu sunt cu mult mai mari decât o casă şi ele nu sunt, cu siguranţă, asemănătoare piramidelor masive din Egipt şi America Latină. Astfel, afirmaţia cum că o piramidă gigant s-ar afla în Bosnia ne provoacă uimirea.

Este posibil ca cea mai veche şi cea mai mare piramidă antică să rămână neobservată, în câmp deschis, într-un mic sat din Bosnia?

Piramida a devenit cunoscută la nivel mondial în luna octombrie a anului 2005, atunci când Semir Osmanagić, un bosniac care locuieşte în Statele Unite şi deţine un atelier de prelucrare a metalelor a anunţat descoperirea ei. Dealul, numit Visočica, se află la marginea din sud a satului Visoko şi, deşi este complet acoperit de copaci şi verdeaţă, două feţe ale sale au într-adevăr o formă de piramidă. Puteţi downloada acest indicator de poziţie pentru Google Earth pentru a putea să îl vizualizaţi mai bine. Dacă priviţi forma dealului în 3D, puteţi vedea că două feţe ale sale sunt surprinzător de plane şi cu o margine bine definită între ele. Aceste două feţe par să aibă o bază de formă aproape pătrată. Feţele laterale sunt orientate aproape exact către nord şi est. O fotografie din anul 1973 arată o vedere de ansamblu a dealului Visočica şi, deşi acesta este puţin mai scund decât ceea ştim că există în Egipt, în mod evident nu eşti o persoană nebună dacă observi o formă de piramidă.

Celelalte două feţe ale dealului nu prezintă nicio asemănare cu forma unei piramide, ele trec neobservate printre formele naturale alte dealurilor din jurul Visočica. Acest lucru explică de ce toate fotografiile ce arată Visočica sunt luate din acelaşi unghi, singurul în care acesta arată bine.

Afirmaţiile lui Osmanagić au fost contestate şi arheologii chiar s-au amuzat de pretenţiile sale. Se pare că Visočica este, de asemenea, un adevărat sit arheologic. Un fort medieval denumit Visoki a fost excavat pe vârful dealului şi declarat monument naţional. Este construit deasupra unor ruine romane care au fost la rândul lor construite deasupra unor ruine aparţinând unui trib ilirian chiar mai vechi. Osmanagić a efectuat săpaturi printre aceste ruine pentru a căuta piramide, ceea ce a provocat indignare în rândul comunităţii de arheologi şi mulţi dintre aceştia au intervenit pentru ca autorităţile să anuleze autorizaţia care îi dădea dreptul de a efectua săpături în acea zonă. De fapt, Asociaţia Europeană a Arheologilor a publicat o declaraţie oficială semnată de către preşedinţii şi/sau directorii organizaţiilor arheologice oficiale din cadrul a şapte naţiuni europene în care se afirmă următoarele:

„Noi, arheologi profesionişti din toate părţile Europei, dorim să protestăm cu tărie pentru sprijinul continuu acordat de către autorităţile bosniace pentru aşa-numitul proiect „piramida" ce se desfăşoară pe dealurile de lângă Visoko. Această activitate reprezintă o farsă la care este supus publicul credul şi care nu-şi are locul în lumea ştiinţei adevărate. Ea constituie o risipă de resurse care şi aşa sunt limitate şi care ar fi fost mult mai bine să fie utilizate pentru protejarea patrimoniului arheologic autentic şi ea distrage atenţia de la problemele importante care afectează activitatea de zi cu zi a arheologilor profesionişti din Bosnia-Herţegovina".

Este evident că avem o confruntare între două tabere diferite, fiecare dintre ele pretinzând că desfăşoară o activitate ştiinţifică autentică. Una dintre acestea este reprezentată de Osmanagić, care afirmă lucruri extraordinare şi care trebuie să aducă probe în sprijinul declaraţiilor sale. Haideţi să privim cu un ochi sceptic asupra dovezilor sale.


Osmanagić se referă la Visočica ca fiind piramida Soarelui. El spune că aceasta este doar una dintre cele cinci astfel de piramide care se află în vale, celelalte fiind piramida Lunii, Dragonul, Pământul şi piramida dragostei. Niciuna dintre acestea nu are o formă evidentă de piramidă, acestea sunt pur şi simplu nişte dealuri. Şi atunci pe ce se bazează Osmanagić atunci când afirmă că acestea ar fi piramide antice?

Osmanagić a fondat Parcul Arheologic şi fundaţia din Bosnia a Piramidei Soarelui pentru a solicita donaţii şi a continua cercetările sale care au fost finanţate, în principal, din propriile sale venituri. Fundaţia sa a solicitat unui membru al său, geofizicianul dr. Amer Smailbegovic, să studieze imaginile termice disponibile ale zonei în vederea detectării fenomenului de inerţie termică. Practic, acesta căuta zone care se răcesc mai repede pe timp de noapte şi se încălzesc mai repede în timpul dimineţii în comparaţie cu zonele înconjurătoare. Dr. Smailbegovic susţine că a identificat un număr de nouă piramide în acest mod, cinci dintre ele în valea Visočica. Nici Smailbegovic şi nici Osmanagić nu au oferit vreo explicaţie plauzibilă asupra motivului pentru care s-ar fi construit piramide având aceste proprietăţi, dar există totuşi un motiv bun care justifică această analiză. Marile piramide din Egipt şi America Latină au cea mai mare înălţime în raport cu ceea ce există în zona lor geografică şi comparând imaginile termice ale lui Smailbegovic cu hărţile topografice se observă că (surpriză mare), în general, cele mai multe obiective geografice (dealuri, creste, piramide, orice ar fi acestea) prezintă cea mai mică inerţie termică. Nu ştim dacă Smailbegovic a verificat această corelaţie, destul de evidentă de altfel, deoarece el nu a menţionat asta în raportul său. Atunci când alegeţi de la început o concluzie şi apoi căutaţi date care să o sprijine, aproape sigur veţi obţine rezultatele dorite.

Ca o dovadă, Osmanagić susţine, de asemenea, existenţa unei vaste reţele de tuneluri ce ar lega toate piramidele sale şi care ies în afară din fiecare în parte. Dacă este adevărat, acest lucru ar fi cu siguranţă interesant, dar aceasta nu ar fi, aşa cum susţine el, în concordanţă cu celelalte piramide construite, deoarece celelalte piramide cunoscute nu au astfel de reţele de tuneluri care să le conecteze, după câte ştim. El prezintă înregistrarea video a unuia dintre aceste tuneluri din timpul explorării sale. Cu toate acestea, acest tunel este singurul care a fost găsit până în prezent şi are o lungime de numai 300 de metri, fiind situat la o distanţă de 3 km de Visočica. Acesta ar putea fi o galerie de mină veche, nimeni nu ştie cu adevărat (în zonă există mine de cărbune, fier şi cupru încă din vremea romanilor) şi, de asemenea, nu există cu siguranţă nicio dovadă cum că tunelul ar continua într-o zonă aflată în apropiere de Visočica sau către orice alt deal indicat de Osmanagić. Se pare că el a dedus existenţa unei reţele de tuneluri din unele poveşti vechi care sunt cunoscute în zonă şi în care se vorbeşte despre copii care ar intra într-un deal şi ar ieşi pe culmea unui alt deal. Doar atât se poate afirma despre presupusa „reţea de tuneluri". Dacă totuşi aceasta există, atunci, cu siguranţă, ea nu a fost descoperită sau detectată până în prezent.

O altă dovadă în favoarea existenţei unei piramide provine de la Harry Oldfield, un entuziast al curentului New Age în ceea ce priveşte energia cristalelor şi a fotografierii aurei. El a filmat Visočica folosind un aparat de fotografiat care înlocuieşte, în mod digital, culorile, pe care l-a denumit Polycontrast Interference Photography şi care, susţine el, furnizează „imagini în mişcare ale câmpului de energie, în timp real". Din punct de vedere tehnic, înlocuind culorile se modifică imaginea vizuală şi aceasta nu schimbă cu nimic faptul că aparatul de fotografiat capturează doar informaţia vizuală. Osmanagić, care se referă la Oldfield ca fiind dr. Oldfield, din motive cunoscute doar de el însuşi, a analizat acest video şi a declarat:

„.. Câmpurile de energie sunt verticale, spre deosebire de cele orizontale, care apar în mod natural pe dealuri. Spre deosebire de fenomenele naturale în care câmpurile de energie sunt staţionare, aceste câmpuri electromagnetice pulsează şi nu sunt omogene. Piramida Soarelui din Bosnia acţionează ca un acumulator de energie uriaş care emite continuu cantităţi mari de energie. Ea este proverbialul perpetuum mobile care a început să funcţioneze în trecutul îndepărtat şi îşi continuă activitatea fără oprire".

În materialul video bazat pe înlocuirea culorilor al lui Oldfield, diferenţele de luminozitate de pe cer apar ca nişte benzi colorate diferit, aşa cum se observă destul de clar privind această înregistrare. Atunci când a explicat cum a stabilit care culori vor fi înlocuite şi care vor fi adăugate în locul acestora, Oldfield a spus: „nişte clarvăzători şi nişte mistici cu darurile lor m-au ajutat să dezvolt unele filtre în PIP care simulează ceea ce văd ei". Dacă aţi înţeles ce reprezintă schimbarea de culoare atunci ar trebui să fiţi capabili de a judeca care este gradul de încredere al înregistrării video a lui Oldfield şi cât de mult ne putem baza pe aceasta pentru a putea susţine că Visočica este o piramidă artificială.

Săpăturile lui Osmanagić de pe Visočica au avut drept scop principal să scoată la lumină ceea ce păreau a fi drumuri din piatră, pereţi, pieţe şi, de asemenea, ceea ce păreau a fi blocuri antice din beton aranjate în forme regulate. Deşi aceste structuri arată destul de convingător, geologii nu au fost impresionaţi de ele. Aparentele lor suprafeţe frumos pavate s-au dovedit a fi, în mod concludent, o serie de straturi naturale de rocă. Geologii numesc această serie de straturi de rocă cu numele de seria Lasva, iar aceasta se găseşte în întreaga regiune. Ea include blocuri de conglomerat obişnuit despre care Osmanagić a crezut, în mod greşit, că reprezintă beton artificial. Structuri similare, care sunt la fel de impresionate sau chiar mai impresionante, se află în întreaga lume.

Osmanagić are susţinătorii săi şi el nu este singurul care a identificat conglomeratul ca fiind beton. Constatările sale sunt considerate descoperiri ştiinţifice de către consiliul de directori al fundaţiei lui Osmanagić care reprezintă, în esenţă, aceiaşi oameni care au participat la întâlnirea ICBP (International Conference on the Bosnian Pyramids) din anul 2008, prima conferinţă internaţională pe tema piramidelor bosniace. Din când în când, fundaţia sa a anunţat că oameni de ştiinţă din alte ţări fac parte din cadrul echipei lor. Osmanagić a spus la un moment dat că:

„Echipa noastră include arheologi experimentaţi din alte ţări precum Richard Royce din Australia, Allyson McDavid din SUA, Chris Mundligler din Canada, Martin Aner din Austria".

Să-i verificăm pe fiecare în parte? Royce Richards (nu Richard Royce) a constatat că el a fost numit „arheolog senior" pe site-ul fundaţiei după ce i-a trimis lui Osmanagić un simplu e-mail. El descrie proiectul acestuia într-un mod lipsit de admiraţie. Allyson McDavid nu participă la acest proiect şi, pe deasupra, este grafician, nu arheolog. Chris Mundigler în acel an a participat la un proiect arheologic diferit, dintr-o altă ţară. Nu am găsit nicio menţiune cu privire la Martin Aner pe site-ul web al fundaţiei.

Pe măsură ce m-am documentat mai mult am găsit mai multe persoane care au trecut prin situaţii similare. Sead Pilav şi Grace Fegan sunt alte două astfel de victime. Dar am găsit cel puţin un caz în care un om de ştiinţă indicat de fundaţie există în realitate şi a vizitat situl arheologic timp de 45 de zile. Este vorba de dr. Ali Barakat din Egipt.

Se arată că dr. Barakat a fost „trimis de Cairo pentru a asista echipa condusă de Osmanagić ". Dar când Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt a fost întrebat de către Archaeology Magazine dacă acest lucru a fost adevărat, răspunsul a venit direct din partea dr. Zahi Hawass, secretarul general al acestui consiliu:

„Cel ce a descoperit „piramida" din Bosnia, Semir Osmanagić şi care pretinde că un deal aflat lângă un râu din Bosnia este o structură construită de om înainte de sfârşitul ultimei ere glaciare, nu este un specialist în piramide. Afirmaţiile sale anterioare cum că maiaşii provin din Pleiade şi Atlantida ar trebui să fie suficiente pentru orice cititor educat. Această „piramidă" este de fapt panta unui deal aflat lângă un sat... Dl Barakat, geolog egiptean care a lucrat cu dl. Osmanagić, nu cunoaşte nimic despre piramidele egiptene. El nu a fost trimis de SCA (n.t. Supreme Council for Antiquities) şi noi nu suntem de acord cu declaraţiile sale".

Dar merită să subliniem că cercetarea ştiinţifică nu ne permite să utilizăm etica de afaceri a fundaţiei lui Osmanagić ca pe o dovadă că afirmaţiile lor ştiinţifice nu sunt adevărate. Dar toate acestea reprezintă cu siguranţă o bilă neagră. Şi bilele negre se dovedesc a fi destul de numeroase pentru a putea găsi o justificare a teoriei lui Osmanagić. Geologia ne spune că dacă „piramida" a fost făcută de oameni, ea a fost construită pe baza straturilor existente care s-au format în mod natural, fiind construită strat cu strat, de jos în sus. În acest caz noi putem emite o concluzie mai bine argumentată decât cea că nu există dovezi suficiente pentru a justifica teoria lui Osmanagić. Visočica însăşi ne oferă toate dovezile fizice necesare pentru a infirma, într-un mod convingător, existenţa piramidei Soarelui din Bosnia.


Traducere de Cristian-George Podariu după episodes/4140, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.