Combustia umană spontanăAu fost multe presupuse cazuri de combustie spontană umană în istorie, dar aceste poveşti tind să trezească suspiciuni. Cum este posibil, la urma urmei, ca un corp uman să explodeze în flăcări? Ei bine, biologul Brian J.Ford crede că a găsit răspunsul.

 

 

 

 

„Am simţit că era timpul pentru a testa realitatea, aşa că am marinat ţesut abdominal de carne de porc în etanol timp de o săptămână. Chiar dacă ar fi învelite în tifon umezit cu alcool, tot nu ar arde. Alcoolul nu este prezent în mod normal în ţesuturile noastre, dar există o componentă foarte inflamabilă în organism, care poate creşte foarte rapid în concentraţie.

Lipidele trigliceride se despică pentru a forma lanţuri de acizi graşi şi glicerol. Acizii graşi pot fi folosiţi ca sursă alternativă de energie prin beta-oxidare, dând naştere la molecula metabolică cheie de acetil-CoA. Aceasta ajută la conducerea ciclului producător de energie Krebs din cadrul celulelor mitocondriale.

Dacă celulele corpului sunt „înfometate” (fenomen ce poate apărea în timpul bolilor cronice sau chiar în timpul unui antrenament la sala de sport), molecula de acetil-CoA din ficat este convertită în acetoacetat, care în urma unei reacţii de decarboxilaţie poate produce acetonă - substanţă foarte inflamabilă. O serie de situaţii/afecţiuni pot provoca apariţia cetozei, în care se formează acetona, dintre care amintim: alcoolismul, dietele bogate în grăsimi şi sărace în carbohidraţi, diabetul şi chiar perioadele de apariţie a dinţilor. Aşa că am marinat  ţesuturile din carne de porc mai degrabă în etanol, decât în acetonă.

Acestea au fost folosite pentru a realiza modele la scară de oameni, pe care i-am îmbrăcat şi le-am dat foc. Ei au ars până la cenuşă, în aproximativ jumătate de oră. Rămăşiţele arătau exact ca victimele umane din fotografii. Noi credem că picioarele rămân nearse complet datorită faptului că acestea nu au destule grăsimi pentru a acumula prea multă acetonă. Pentru prima dată a fost demonstrată existenţa unor condiţii reale ce fac posibilă combustie umană. Morala poveştii: Oamenii cu cetoză nu ar trebui să poarte fibre sintetice în zilele uscate.

Citiţi şi un amplu articol al nostru pe acest subiect: Combustia umană spontană



Traducere de Daniel Cosovanu de pe is-spontaneous-combustion-for-real

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.