Un nou trend în centrele spa este acela de a permite oamenilor să se relaxeze în interiorul unor saline. Pe de altă parte, mulţi merg în saline pentru a se vindeca de diverse afecţiuni. Există vreun beneficiu în aceste demersuri? Este haloterapia ştiinţă ori pseudoştiinţă?

Vă aşezaţi confortabil într-un şezlong, probabil, înfăşuraţi într-o mantie din fibre naturale, într-o cameră liniştită, paşnică. Un fond muzical liniştitor vă acompaniază încet. Aerul rece este uscat şi nemişcat şi are o tentă uşor sărată. Când vă relaxaţi într-o salină, poate, într-un spa modern exclusivist, poate, adânc sub pământ într-o mină naturală de sare, practicaţi haloterapia sau speleoterapia sau salinoterapia - inhalarea aerosolilor salini sau absorbția acestora prin intermediul pielii (care este considerată al doilea organ de respiraţie al corpului).

Camera este construită în întregime din sare, dar cele mai multe centre spa folosesc utilaje care macină sarea în particule fine şi o împrăştie în aer. Se crede că respiraţia liniştită în acest mediu are anumite beneficii pentru sănătate care nu sunt disponibile în alte condiţii. Acum, nu vă grăbiţi să întrebaţi ce beneficii se presupune că veţi obţine sau ce condiţii specifice de mediu trebuie să existe, pentru că în realitate acestea nu sunt prea clare. În schimb, putem să ne întrebăm de ce oamenii din întreaga lume se întorc către salinoterapie.

Deci, doar în glumă, am făcut o căutare pe Google pentru „salt cave therapy" – terapia în salină. Iată câteva  specificaţii a ceea ce tratează condiţiile salinelor, de pe prima pagină a rezultatelor Google. Ele provin de la centre spa de tip boutique prestatoare de servicii. Deci, s-ar putea trata:
• Astm
• Alergii
• Artrită
• Bronşită
• Boli pulmonare obstructive cronice
• Probleme circulatorii
• Fibroză chistică
• Depresie
• Probleme digestive
• infecţii ale urechii
• Eczema
• Oboseală
• Febra fânului
• Deficienţe imunitare
• Inflamaţia
• Migrene
• Dificultăţi de concentrare
• Recuperare post-operatorie
• Psoriazis
• Erupţie
• Rinită
• Sinuzită
• Tulburări de somn
• Sforăit
• Stres / anxietate
• Tusea fumătorilor
• Amigdalită
• Infecţii virale

O foarte mică parte dintre site-urile de spa pe care le-am trecut în revistă afirmă că salinele nu tratează nicio afecţiune medicală şi că oferă doar relaxare. Însă, majoritatea lor susţin cu tărie că serviciul oferit  reprezintă un tratament minune, chiar un remediu, pentru cele mai multe sau toate aceste afecţiuni enumerate mai sus. În mod evident, industria salinei nu a ajuns încă la un consens cu privire la ceea ce se vinde.

Unele dintre site-urile pe care le-am analizat subliniază puritatea sării, în timp ce altele creditează toate minerale din ea. Un site afirmă că o combinaţie unică de 94 (!) de elemente din sarea naturală este ceea ce asigură efectul miraculos. Alte site-uri spun că toate cele 94 de elemente sunt necesare. Un altul declară că ei folosesc numai cristale himalayene roz, pentru că aceasta este singura modalitate de asigurare a purităţii (sărurile obţin culoarea roz din contaminarea cu oxid de fier).

Analizele sării himalayene roz au relevat că aceasta conţine între 95-98% sare, restul fiind ghips, în cea mai mare parte. De obicei, sunt găsite urme din aproximativ 10 minerale. Deşi gipsul este recomandat în unele scheme ale medicinei alternative, nicio cercetare medicală veritabilă nu a validat vreodată vreun beneficiu al consumării lui, aşa că nu este clar de ce practicienii care folosesc terapia cu sare îl recomandă. Oricum, în practică nu pare să se fi ajuns la vreun consens clar cu privire la faptul dacă sarea pură sau sarea contaminată este cea mai bună; părerile par chiar divizate. Dar fiecare parte pare a fi destul de inflexibilă în afirmarea opţiunii sale ca fiind cea mai bună.

Mecanismul prin care salinele tratează aceste afecţiuni a creat, de asemenea, o dispută aprinsă. În timp ce aproximativ jumătate dintre site-uri subliniază că sarea în sine este benefică odată ce ajunge în plămâni, cealaltă jumătate explică efectul ei prin ioni. Ionii, spun ele, promovează o stare bună de sănătate.

Un ion este o moleculă cu o sarcină electrică, pozitivă sau negativă, care a devenit astfel deoarece are mai mulţi electroni decât protoni sau mai mulţi protoni decât electroni. Generatoarele de ioni negativi au constituit terapii alternative pentru o lungă perioadă de timp, bazate în mare parte pe lipsa de fundamentare ştiinţifică a termenului şi pe neînţelegerea a ceea ce fac ele de fapt. Generatoarele de ioni negativi utilizează înalta tensiune pentru a adăuga un electron particulelor din aer.  Atracţia electrostatică determină apoi aceste particule să se mişte în direcţia unei suprafeţe cu împământare şi să se lege de ea, aşa cum este un perete. Astfel, un ionizator poate ajuta la reducerea cantităţii de particule de praf, a alergenilor şi a altor particule din aerul unei încăperi.

Multe dintre centrele spa care folosesc terapia cu sare susţin că ionizările din salinele lor produc ioni negativi care distrug bacteriile. Acest lucru este, de asemenea, eronat. Un ionizator poate ajuta la îndepărtarea bacteriilor din aer, aşa cum am descris, dar nu afectează bacteriile. Pentru a ucide bacteriile, nu ai nevoie de ioni negativi, ci de ozon, care constă din trei atomi de oxigen, O3. Din păcate, atunci când concentraţia de ozon este destul de mare pentru a ucide bacteriile, aceasta este, de asemenea, toxică pentru om. Nu poţi pune un generator de ozon într-o salină, fără a-ţi afecta plămânii sau ucide oamenii din interior. Deci, această afirmaţie foarte bazală, repetată de majoritatea centrelor spa pe care  le-am analizat, este de fapt eronată. Salinele, cu sau fără generatoare de ioni negativi, nu au un niciun efect semnificativ asupra bacteriilor.

Iată un exemplu al unora dintre prostiile legate de ioni pe care le- am citit: "Celulele noastre pot absorbi doar acele elemente care apar într-o formă ională. Numai sub o presiune considerabilă elementele pot fi aduse la o anumită dimensiune, devenind ionale, fapt ce le permite să treacă prin pereţii celulelor noastre".

Nu există, literalmente, nicio singură frază corectă aici, să nu mai vorbim de faptul că „ional" nici măcar nu este un cuvânt. Acest lucru ilustrează clar ceea ce văd eu ca fiind cea mai mare problemă cu salinele şi cu haloterapia în general: se abuzează de un limbaj cu sonoritate ştiinţifică pentru a-i impresiona şi păcăli pe inocenţi, pe cei lipsiţi de cunoştinţe ştiinţifice, pentru ca ei să cumpere un serviciu care este deja disponibil în mod gratuit pentru toată lumea: simpla relaxare. Aceste centre spa dotate cu saline artificiale nu pot să cadă de acord cu privire la revendicările pseudoştiinţifice pe care le repetă papagaliceşte pentru a-şi promova marfa, dar ele au câteva lucruri în comun: scaune rabatabile confortabile, muzică lină şi caldă, lumină slabă.

Relaxarea este unul dintre cele mai accesibile remedii de pe planetă pentru menţinerea sănătăţii. Relaxarea reduce stresul, iar stresul este extenuant pentru corp. E extenuant, atât pentru psihicul vostru, cât şi pentru corpul vostru fizic. Stresul are efecte negative concrete asupra corpului vostru. El contribuie la creşterea presiunii sângelui, la oboseală, hipertensiune arterială, anxietate, iritabilitate şi probleme sociale.

Pur şi simplu acordându-vă timp pentru relaxare, fie pentru un exerciţiu, odihnă, un masaj, sau doar pentru a vă întinde pe canapea, este benefic pentru sănătatea voastră. Nu există nici o dezbatere medicală pe această temă. Fiecare medic va fi de acord şi, probabil, chiar fiecare proprietar de spa cu sare va fi de acord cu acest lucru. A merge la un spa odihnitor cu sare este bine pentru sănătatea voastră, dar n-are nimic de-a face cu sarea şi aţi putea avea gratuit exact acelaşi beneficiu acordându-vă doar câteva minute pentru a vă relaxa într-un loc oarecare. Nu este nevoie de născociri pseudoştiinţifice arbitrare pentru a justifica acest lucru.

Părerea mea este că majoritatea operatorilor din centrele spa cu sare, ca şi comercianţii de produse terapeutice cu sare, cred sincer că sarea lor are un efect şi este un produs valoros. Au primit informaţii proaste, iar unei persoane medii i-au fost oferite foarte puţine motive să se îndoiască de penetranta pseudoştiinţă care există peste tot. Vânzările lor sunt justificate de faptul că (în general) clienţii au o experienţă foarte plăcută, aşa că ciclul se poate repeta. E trist pentru că banii acelor clienţi ar putea fi cheltuiţi sau chiar  economisiţi mai eficace.

Uneori devine mult mai grav. În 2013, Julia Medew, editorul paginii de sănătate al ziarului Australia'sThe Age, l-a intervievat pe David Lindsay, managerul unui lanţ de centre spa care utilizează terapia cu sare. El foloseşte termenul de "clinici" pentru aceste utilităţi – o utilizare înşelătoare a cuvântului, după părerea mea - declarând că intenţionează să se extindă de la trei la 100 de amplasamente, datorită popularităţii lor. El a susţinut că a primit recomandări medicale atât de la Royal Children's Hospital, cât şi de la Monash Medical Centre. Medew a contactat fiecare spital pentru a verifica sesizările, dar ambele au declarat că nu recomandă pacienţilor compania lui Lindsay şi nicio altă terapie „non-evidence-based" – care nu e bazată pe dovezi. Mai mult decât atât, directorul  Immunology and Allergy de la the Royal Melbourne Hospital, profesorul Jo Douglass, i-a spus lui Medew că salinele sunt de fapt periculoase pentru cei care suferă de astm, întrucât sarea ar putea declanşa îngustarea căilor respiratorii şi un atac de astm. Acest mic amănunt nu este menţionat pe niciunul dintre site-uri.

Dar am găsit acestea: „După 3 ani de cercetare, am aflat că toate formele de viaţă provin de la o concentraţie de apă şi sare numită sole („so-lay")".

Şi totuşi: „Corpul recunoaşte sarea de masă ca o otravă celulară agresivă. Este o substanţă nenaturală, iar corpul vrea să o elimine cât mai repede posibil, pentru a se proteja."

În ciuda următoarelor: „Un cristal de sare manifestă o structură superioară. Având în vedere această formă sublimă, elementele sunt disponibile biochimic pentru celulele noastre, la fel cum sunt frecvenţele individuale sau modelele  vibraţiilor".

Şi: „Ionii negativi sunt molecule inodore, insipide şi invizibile pe care le inspirăm din abundenţă în anumite medii, cum ar fi munţii, cascadele şi plajele".

Prin urmare: chiar şi scepticii din domeniul medical tradiţional înclină spre probabilitatea că acest tratament este mai mult decât folclor sau fabulă.

Nu încă.

Haloterapia a fost cercetată, iar rezultatele au fost publicate. O căutare rapidă pe PubMed (un index on-line al cercetărilor publicate, în aproape fiecare domeniu, cu cercetări bune şi rele) scoate la iveală 17 articole. 16 dintre ele sunt în limba rusă. Toate 16 au găsit rezultate pozitive, dar niciunul nu a fost publicat în reviste corespondente cu rezumate în limba engleză. Acest aspect reprezintă steguleţe roşii, de avertisment.

Rusia este cunoscută pentru faptul că promovează medicina alternativă şi pentru că nu are practic nici un  standard privind medicina. Următorul (singuratic) articol 17 a fost publicat în 2012 în revista Allergy and Asthma Proceedings şi este intitulat „Metode şi teorii incerte şi controversate în domeniul alergo-imunologiei". Un fragment din rezumatul său:

Metodele nedovedite şi teoriile  controversate în diagnosticarea şi managementul alergo-imunologiei nu au credibilitate ştiinţifică...Tratamentele şi metodele de intervenţie nedovedite pentru afecţiuni alergice şi imunologice includ acupunctura, homeopatia, haloterapia și injecţiile autoimune cu urină.

Orice tratament care se situează pe picior de egalitate cu injecţiile de urină ar trebui, în opinia mea umilă, să fie privit cu scepticism. Steagurile roşii pe care ar trebui să le observaţi indică faptul că nu există un standard în privinţa tratamentului cu sare - cum funcţionează sau ce efecte are şi, cu siguranţă, nu există standarde pentru modul în care acesta ar trebui să fie administrat. Acest lucru se datorează faptului că este o practică inventată, ea nefiind rezultatul testelor sau al vreunui proces de dezvoltare terapeutică.

Nu a fost publicat niciun studiu care să confirme eficacitatea tratamentului cu sare, cel puţin nu în Occident, iar când  vedem un subiect despre care nu s-a publicat niciun studiu (fie pozitiv sau negativ), de obicei,  motivul este acela că nu există nici o teorie coerentă ce trebuie testată.

Nu subestimaţi însă niciodată valoarea relaxării de calitate, dar obţineţi-vă relaxarea într-o frumoasă salină de tip boutique, numai dacă este gratuită.

Traducere de Maricica Botescu după Salt Therapies cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Costi · 1 years ago
    Mulțumesc, din nefericire internetul devine pe zi ce trece tribuna ignorantei si păcălicii au cel mai mare succes...  "Mama Omida" are multi mai mulți cititori la un pseudo articol despre cristalul de sare decât o analiza serioasa a mistificărilor din domeniu - așa cum este articolul dumneavoastră, totul doar pentru bani...