Dr. OzPentru oricine are o înclinaţie ştiinţifică, Dr. Oz continuă să fie o sursă de uimire, amuzament şi frustrare. Cea mai recentă incursiune a sa în optimizarea sănătăţii noastre îl poartă pe drumul „detoxificării”. Este un drum înşelător, plin de aiureli pseudoştiinţifice.

 

 

 

Dacă am urma sfatul Marelui Oz ne-am curăţa organismul de toxine şi ne-am intensifica nivelul de energie în numai trei zile! A funcţionat pentru el şi garantează că va funcţiona şi pentru noi. Afirmaţia concretă este: Eliminaţi toxinele dăunătoare, întremaţi-vă sistemul şi resetaţi-vă organismul cu această cură de dezintoxicare. Aveţi nevoie doar de trei zile, un blender şi 16 dolari pe zi. Şi o doză mare de naivitate.

Ideea de „dezintoxicare” sau „curăţare” este falsă. Organismul uman nu este o instalaţie de ţevi şi vase de depozitare care trebuie periodic golită precum un automat de cafea. Nu este nici un computer care poate fi resetat. Şi în altă ordine de idei ce fel de toxine propune Oz să fie eliminate? Ele nu sunt nominalizate niciodată, nici nu se oferă dovezi că acestea sunt eliminate.

Programul magic de detoxificare se bazează doar pe consumul de lichide timp de trei zile, împreună cu unele suplimente probiotice şi de multivitamine. Avem nevoie de un ceai matinal de detoxificare şi pentru micul dejun, masa de prânz şi de seară băuturi preparate doar amestecând în blender seminţe de in, unt de migdale şi ulei de cocos cu o varietate de fructe şi legume. Un „expert nutriţionist” care se află în vagonul de paradă al lui Oz ne spune că aceste ingrediente sunt pline de fito-chimicale. Aici are dreptate. Fito-chimicalele înseamnă doar chimicale derivate din plante.


Nu este nimic în neregulă cu oricare dintre aceste ingrediente, dar este total greşită susţinerea unor afirmaţii nefondate. Precum cele făcute de către medicul invitat al lui Oz, care susţine că substanţa numită limonen care se găseşte în lămâi măreşte capacitatea de dezintoxicare a ficatului. Serios? Unde sunt dovezile pentru acest lucru? De asemenea, numeşte untul de cocos o „super-mâncare”. Aceasta este de obicei o dovadă de chilipir ştiinţific. Există diete bune şi diete proaste, dar „super-mâncarea” este un concept lipsit de sens.

Mai există o altă componentă a regimului de detoxificare. O baie de detoxificare de seară, cu săruri Epsom (sulfat de magneziu – numele este dat de localitatea Epsom din Anglia). Ni se spune că aceasta extrage toxinele prin piele. Care toxine? Cine a măsurat aceste lucruri? Apoi medicul coleg cu Oz ne spune că magneziul din sărurile Epsom activează enzimele şi sulful stimulează nivelul glutationului (GSH). Cum ar trebui să se producă acest lucru? Absorbţie la nivelul pielii? Acest lucru nu se întâmplă pur şi simplu. Avem şi mai multe aşa-zise dovezi convingătoare atunci când Dr. Oz invită pe scenă doi spectatori care au încercat detoxificarea în trei zile şi care au pierdut astfel din greutate. Nici o surpriză aici. Lucrul acesta se întâmplă în cazul oricărei diete de trei zile săracă în calorii şi bazată pe lichide.

La fel ca mulţi dintre voi, şi eu sunt în favoarea consumului de cât mai multe fructe şi legume, reducerii consumului de carne şi exerciţiilor fizice. Nu doar pentru trei zile, ci ca stil de viaţă. Însă ideea că suntem plini de toxine care trebuie curăţate periodic este în faliment din punct de vedere ştiinţific. Dar face lucruri minunate pentru contul bancar al doctorului Oz.


Traducere de Silvia Gergely după dr-ozs-lingo-needs-to-be-detoxified, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.