NeanderthalAcum mai bine de 100.000 de ani, un grup de neandertalieni şi-a construit adăposturi în nişte caverne uriaşe, în Rock of Gibraltar. La acel moment, specia era extinsă pe o arie largă în Europa şi Asia, dar mileniile au trecut, iar populaţiile s-au diminuat.

 

 

 

 

Sunt alţi hominizi în viaţă în prezent? (9)

Oamenii sunt suspecţi pentru nimicirea neandertalienilor, dar acesta nu este un caz uşor de rezolvat.

Populaţiile din Gibraltar reprezintă ultimii supraviețuitori izolaţi. Totuşi, acum 24.000 de ani au cedat şi ei. Cele mai multe teorii ale extincţiei neandertalienilor dau vina făţiş pe noi. Când strămoşii noştri au străbătut Asia şi Europa, ar fi putut aduce boli, iar neandertalienii nu ar fi putut lupta cu acestea. Apoi, i-am fi întrecut în competiţia pentru hrană şi teren.

 

 

Deşi creierele lor erau la fel de mari ca ale noastre, cercetările recente sugerează că ei au consacrat vederii mai multă parte din volumul acestuia, permiţându-le astfel să vadă mai bine în nordul întunecat, dar lăsându-le mai puţină materie cenuşie disponibilă pentru alte abilităţi, cum ar fi cooperarea şi utilizarea avansată a instrumentelor (Biology Letters, vol 8, p 90). Chiar dacă ne-am înţeles bine şi nu ne-am războit, tot am ajutat la căderea neandertalienilor.

Cu toate acestea, cazul împotriva noastră nu este impecabil. Locurile în care au trăit neandertalienii arată puţine semne ale contactului direct cu oamenii moderni, nemaivorbind de competiţie sau de război, spune Clive Finlayson de la Universitatea din Toronto, Canada. În schimb, el dă vina pe schimbările climatice pentru căderea neandertalienilor şi ridicarea noastră (The Humans Who Went Extinct, Oxford University Press, 2009).

Odată cu începutul ultimei perioade glaciare, în urmă cu aproximativ 100.000 de ani, climatul a devenit instabil şi în mare parte din nordul Europei vegetaţia a murit, lăsând în urmă câmpii reci, bătute de vânturi. Homo sapiens au avut arme cu proiectile, care le-au permis să vâneze la distanţă, dar neandertalienii erau adaptaţi la vânătoarea de aproape, folosind tufişurile pentru a se strecura până la pradă şi aruncând o suliţă spre ea când erau suficient de aproape. Dispărând acoperirea lor, „ei erau morţii vii”, spune Finlayson. Ultimii neandertalieni au zăbovit în regiuni cu climatul mai stabil, până când alte obstacole, cum ar fi seceta sau boala, au însemnat moarte pentru populaţiile lor deja slăbite.

Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra nu ne lasă să scăpăm aşa uşor de acuzaţii. El este de acord cu faptul că schimbările climatice constituie o piesă a puzzle-ului, dar crede că nu ar trebui să minimalizăm concurenţa cu oamenii moderni. „A fost o dublă lovitură”, spune el. Cine ştie, dacă acest climat capricios ar fi înclinat lucrurile în altă parte, probabil acum un om de Neanderthal ar fi fost aşezat în locul tău.

 



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului did-we-kill-off-neanderthals publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Irina Delia Duceac

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.