Stiinta si religia coexistăSe pare că părinţii atei nu încearcă să-şi crească propriii copii într-o ”tradiţie ateistă”, aşa cum fac părinţii religioşi cu tradiţiile lor. Sociologa Elaine Ecklund de la Universitatea Rice a realizat un studiu pe această temă. În cele ce urmează, câteva din concluziile sale.

 

 

Elaine Howard Ecklund a realizat un sondaj printre 2000 de oameni de ştiinţă şi a descoperit că jumătate au afirmat că ”nu au identitate religioasă”. Ea a ales 275 dintre aceşti atei şi a descoperit că cel puţin 17% îşi duseseră copiii la o slujbă religioasă în decursul anului precedent.

Dintr-un articol de presă pe marginea studiului:

”Indivizii care au participat la sondaj au oferit motive personale şi sociale pentru care au integrat religia în viaţa lor, printre care:

Identitatea ştiinţifică – Participanţii la studiu doresc să-şi expună copiii la toate sursele de cunoaştere (inclusiv religia) şi să le permită să facă propriile alegeri în legătură cu identitatea religioasă.

Influenţa partenerului – Participanţii la studiu aparţin unei instituţii religioase din cauza influenţei primite din partea soţului sau a partenerului.

Dorinţa de a te integra în comunitate – Participanţii la studiu vor să aibă un simţ al apartenenţei la o comunitate morală şi comportamentală, chiar dacă nu sunt de acord cu raţionamentul religios.

Ecklund a spus că una dintre cele mai interesante descoperiri a fost aceea că unii oameni de ştiinţă atei nu numai că vor să-şi expună copiii unor instituţii religioase, ci oferă chiar identitatea lor ştiinţifică drept motiv pentru aceasta.

”Am crezut că aceşti indivizi ar putea fi mai puţin înclinaţi să le prezinte copiilor tradiţiile religioase, dar am descoperit că este exact invers”, a spus Ecklund. ”Ei vor ca cei mici să aibă de ales şi faptul că îşi expun copiii tuturor surselor de cunoaştere este în concordanţă cu identitatea lor ştiinţifică.”

Un participant la studiu care a fost crescut într-o familie cu o puternică tradiţie catolică a spus că a ajuns mai târziu să creadă că ştiinţa şi religia nu sunt compatibile. El spune că ceea ce vrea să-i transmită fiicei lui - dincolo de convingerea că ştiinţa şi religia nu sunt compatibile - este capacitatea de a lua propriile decizii într-un mod raţional, intelectual.”

Via Rice University.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Atheist scientists often expose their children to religious views for "scientific reasons", publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.