RobotCreierul uman e incredibil. Este unul din cele mai complicate lucruri din Univers.  Şi cu toate acestea  nu este niciun motiv să credem că este altceva decât o maşinărie din carne şi sânge. Ar trebui să fim capabili să construim maşini care să le întreacă.

 

 

 

Inteligenţa artificială la un nivel uman s-ar putea să nu mai rămână la acest stadiu pentru mult timp.  Se presupune că  inteligenţele artificiale vor deveni mai deştepte decât noi înainte de 2050. (Technological Forecasting and Social Change, vol 78, p 185). Unii cercetătorii cred chiar că asta s-ar putea întâmpla în următorii zece ani.

Pentru prima dată noi nu vom mai fi cele mai  inteligente fiinţe de pe planetă. Consecinţele ar putea fi nemaipomenite. În 1993, matematicianul şi autorul science-fiction Vernor Vinge a numit această idee “singularitate”, deoarece el a văzut în asta un punct de cotitură care ar putea transforma lumea.

 

 

Ce destin ne vor hărăzi inteligenţele artificiale?

Aşadar ce se va întâmpla cu noi? Nimeni nu ştie în realitate. ”Este ca şi cum gândacii de bucătărie şi câinii ar încerca să prezică viitorul tehnologii umane”, afirmă Ben Goertzel, liderul  Open Cog, un proiect cu sursă deschisă pentru a crea inteligenţe artificiale cu inteligenţă generală.

Acest lucru nu i-a oprit pe oameni să se gândească la diferite scenarii. (Artificial Intelligence, vol 171, p 1161). O posibilitate distinctă este că inteligenţele artificiale (IA) ne vor extermina, ceea ce ar părea probabil dacă primii roboţi ar fi produşi în laboratoarele militare.

Fizicianul şi autorul David Deutsch de la Universitatea Oxford a sugerat că un mod prin care am putea împiedica apocalipsa ar fi introducerea inteligenţelor artificiale în instituţiile existente. Dar chiar dacă acest lucru ar fi posibil, cum  vom putea concura cu fiinţe mai inteligente şi mai rapide, capabile să lucreze 24/7  fără să obosească sau să se îmbolnăvească? Aceştia sunt capabili să ne depăşească toate realizările ştiinţifice, tehnologice şi artistice.

Şi apoi într-un fel sau altul inteligenţele artificiale par să  preia controlul. O urmă de optimism ar fi că ele  nu vor rămâne pe planetă ca  noi, oamenii delicaţi. O excursie de 1000 de ani spre  Epsilon Eridani (o stea aflată la 10,5 ani-lumină) nu este atât  de descurajantă dacă  te poţi abate din drum înainte de a  ajunge acolo. De fapt Inteligenţele artificiale ar prefera să părăsească Pământul. “Poate că vor lucra mai bine în spaţiu, unde este grozav”. a spus Goertzel

Deci noi nu suntem neapărat condamnaţi să concurăm  cu inteligenţele artificiale pentru energie şi resurse - o bătălie  pe care probabil  nu o putem câştiga. Acestea s-ar mulţumi cu o galaxie de colonizat, pentru a ne lăsa pe noi sa stăpânim  mica noastră  planetă. Acestea ar putea fi la fel de indiferente faţă de noi  aşa cum şi noi  suntem faţă de furnici sau  ar putea gestiona Pământul  ca un fel de rezervaţie naturală.


Aceasta ar putea părea o existenţă inutilă. Dar majoritatea oamenilor nu vor fi prea deranjaţi  să afle că sunt inferiori, crede Goertzel - nu atâta timp cât există sex, droguri şi rock'n'roll. Unii oameni vor continua să facă ştiinţă şi artă doar  pentru bucuria oferită de acestea, indiferent de cât de de mediocră este  munca lor faţă de cea a  maşinilor".


Pentru Goertzel, cel mai bun scenariu ar fi că inteligenţele artificiale asigură  un  "substitut uman" pentru cei care doresc să rămână aşa cum sunt, oferind în acelaşi timp celor care doresc o şansă de a se transforma încet  în ceva mai mult decât oameni. "Ai vrea să fie o schimbare treptată, astfel încât la fiecare etapă să te simţi în continuare tu însuţi."

Ai de ales, rămâi uman şi mori sau te transformi într-o superinteligenţă aproape nemuritoare.

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului Existence: What happens when computers overtake us? publicat de NewScientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate.
Traducere: Ioana Mădălina Ilinca

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.