Este întărirea sistemului imunitar un deziderat? Iar dacă îţi doreşti acest lucru, există medicamente pentru asta? O să aruncăm o privire sceptică asupra unei populare strategii de marketing din ultimii ani: vânzările produselor care pretind a „întări sistemul imunitar”.

Sună atât de simplu şi dezirabil. Cine nu şi-ar dori un sistem imunitar foarte performant capabil să lupte împotriva oricăror ameninţări, începând cu o simplă răceală şi culminând chiar cu cancerul? Dar este această abilitate într-adevăr ceva ce putem cumpăra sub forma unei soluţii medicamentoase într-un mic recipient?


E o ipoteză simplă ce poate fi vândută oamenilor, întrucât este clară şi pare a avea o logică evidentă. Cu cât este mai puternic sistemul imunitar, cu atât este mai mare şi capacitatea sa de a lupta împotriva bolilor. Pare a se asemăna unui proces de întărire a muşchilor: un culturist mai puternic poate ridica greutăţi mai mari şi un sistem imunitar întărit poate lupta împotriva bolilor mai agresive. Nu-i aşa că toate astea sună foarte logic?

Este posibil, dar este o analogie complet invalidă. Un sistem imunitar sănătos este mai degrabă similar unui balansoar. Dacă sistemul imunitar este compromis sau într-o oarecare măsură slăbit, o latură a balansoarului coboară şi corpul devine predispus la infecţii. În schimb, dacă sistemul imunitar este prea activ, cealaltă latură a balansoarului coboară şi sistemul imunitar atacă ţesuturile sănătoase ale organismului. Este ceea ce se numeşte o boală autoimună.

Lupus, artrita reumatică, psoriazis şi scleroza multiplă sunt exemple de boli autoimune, cauzate de un sistem imunitar supraîntărit sau mult prea activ. Suntem cel mai sănătoşi atunci când balansoarul ce reprezintă sistemul imunitar este la orizontală, în echilibru, nici prea slăbit, nici prea întărit.

Dacă ne-am putea întări sistemul imunitar, acesta ar deveni în mod automat şi imediat dăunător.

Aşadar, la ce se referă aceste companii atunci când pretind că produsele lor întăresc sistemul imunitar? Din fericire pentru organismul nostru, în general acest lucru nu înseamnă mai nimic.

În ultimii ani, Comisia Federală a Comerţului (FTC) şi Administraţia alimentelor şi a medicamentelor au avut numeroase încercări de interzicere a unor medicamente care pretindeau efecte benefice absolut nefondate, precum cele de întărire a sistemului imunitar. Un atare lucru este dificil de realizat dintr-o mulţime de motive.

· În primul rând, întărirea sistemului imunitar este fără sens din punct de vedere medical, nu există acest lucru, aşadar această afirmaţie nu poate fi una relevantă. În Statele Unite ale Americii, compania Airborne a fost amendată de FTC şi obligată să returneze banii tuturor persoanelor care au cumpărat produsul lor, dar acest lucru s-a produs doar pentru că această companie a mers chiar mai departe, pretinzând că produsul lor poate trata şi chiar preveni răcelile.

· În al doilea rând, responsabilii sunt depăşiţi de multitudinea de comenzi prin poştă şi numeroasele afaceri pe Internet care pur şi simplu apar peste noapte, la care se adaugă companiile foarte cunoscute precum Airborne.

· În al treilea rând, este foarte simplu pentru asemenea companii să reformuleze caracteristicile produselor comercializate într-o formă chiar mai ambiguă pentru a scăpa de urmărirea judiciară. În prezent este la modă să se spună despre anumite medicamente că susţin un sistem imunitar sănătos, căci în definitiv chiar asta fac, la fel cum orice aliment sau respiraţia însăşi menţin organismul viu, susţinându-i aşadar toate funcţiile.  La fel de bine s-ar putea spune că medicamentele lor susţin mirosul corpului sau îmbătrânirea.

Până în urmă cu aproximativ zece ani, când terminologia de marketing în acest domeniu era practic inexistentă, nimeni nu se gândea să cumpere suplimente alimentare ori produse speciale pentru a-şi întări imunitatea. Fără aceste produse, ne-am putea întreba cum a reuşit rasa umană să supravieţuiască atâta timp. Sau chiar în anii '80 sau '90. Chiar eram mai puţin sănătoşi în acea perioadă? Oare aveam cu toţi sisteme imunitare compromise?


Sănătatea nu este rezultatul unui sistem imunitar întărit la maximum. Sănătatea este pur şi simplu absenţa bolii.
Există o stare normală, echilibrată, din punct de vedere al sănătăţii şi nu poţi fi mai sănătos decât atât. Orice modificare a sistemului imunitar în oricare direcţie faţă de această stare de normalitate este dăunătoare. Pentru o persoană sănătoasă, care îşi monitorizează atent dieta şi exerciţiile fizice, a cumpăra aceste tipuri de produse ar fi foarte dăunător; ar fi nociv pentru organism dacă aceste suplimente chiar ar avea vreun efect.

Pentru companii, ar fi foarte simplu să demonstreze că produsele lor au efectele anunţate. Sistemul imunitar este o colecţie complexă de structuri şi procese în întreg organismul. Multe dintre aceste structuri sunt tipuri de celule pot fi găsite în sânge. Dacă un medicament ar întări într-adevăr sistemul imunitar, ar mări numărul unui tip sau mai multor tipuri de astfel de celule. Este ceva ce putem măsura direct, demonstrând sau infirmând teoria. Problema care apare atunci când se efectuează un astfel de test este una de etică, având în vedere că ar trebui să-i provoci cuiva un asemenea dezechilibru intern, care foarte probabil ar lua forma unei boli autoimune.


Să aruncăm o privire asupra unora dintre aceste sisteme...

· Cea mai evidentă parte a sistemului imunitar o reprezintă bariera fizică externă. Pielea, saliva, lacrimile şi acele procese precum strănutul sau tusea. Atunci când răcim sistemul imunitar reacţionează crescând aceste tipuri de răspunsuri ale organismului. Nu răceala ne face să tuşim, să strănutăm sau să ne curgă nasul, ci propriul nostru sistem imunitar. Chiar am vrea să tuşim şi să strănutăm întruna? Pentru că un sistem imunitar întărit cam asta ar presupune.

· Inflamaţia unui anumit organ sau ţesut este un alt răspuns foarte important al sistemului imunitar. Celule afectate eliberează mai multe tipuri de molecule care atrag leucocitele sau transmit vaselor de sânge să se dilate. Aceste molecule pot de asemenea să împiedice sinteza proteinelor, acţiune menită să dăuneze eventualelor virusuri care au produs îmbolnăvirea. Inflamaţia nu este un lucru bun. Este asemenea unui pompier care aruncă apă asupra unei case. Ea se produce când este nevoie, nu ne-am dori să apară şi atunci când nu este nevoie.

· Celulele albe sau leucocitele reprezintă primul lucru ce le vine în minte majorităţii oamenilor atunci când se gândesc la sistemul imunitar. Dar ceea ce nu mulţi oameni ştiu este că sunt mai multe tipuri de astfel de celule, nu doar cele din sânge, dar şi alte tipuri prezente, de asemenea, în multe alte ţesuturi. Leucocitele pot fi neutrofile, eozinofile, bazofile, celule dentritice şi altele, fiecare având o funcţie diferită.

Ansamblul acestor sisteme sunt parte din sistemul nostru imunitar înnăscut şi reprezintă abia jumătate din sistemul imunitar.


Mai există şi partea adaptabilă a sistemului imunitar, care reacţionează la anumiţi agenţi patogeni, apoi se multiplică şi creează "gardieni" pe termen lung împotriva recidivei acestor agenţi patogeni, dezvoltând un fel de memorie pentru sistemul imunitar.

Sistemul imunitar adaptiv se declanşează de fiecare dată când organismul se confruntă cu un germene, tot el fiind cel care reacţionează la vaccin şi asigură profilaxia împotriva unor boli specifice. Este compus din celule specifice, denumite limfocite care cuprind:
- Celulele T „killer”, care fac „treaba murdară”, cuplându-se la celulele care se potrivesc receptorilor lor şi omorându-le. Fiecare celulă recunoaşte un anumit tip de antigen, aşadar avem foarte multe populaţii diferite de astfel de celule;
- Celulele T „ajutătoare” sunt cele care recunosc agenţii patogeni şi care creează noi tipuri de celule T „killer”, destinate să lupte împotriva agenţilor patogeni specifici;
- celulele T gama delta au o funcţie similară cu aceea a celulelor T ajutătoare, dar nu sunt neapărat declanşate de noi patogeni. Funcţia lor este destul de complexă.
- Celulele B survin între patogeni şi celulele T ajutătoare. Dispun de numeroase proteine receptoare pe suprafaţa lor şi când un agent patogen intră în contact cu ele, se divid de milioane de ori. Fiecare astfel de copie găseşte o celulă T ajutătoare pentru a transfera informaţia despre patogeni celulelor T ”killer”.

Acestea sunt majoritatea componentelor, dar, credeţi-ne, v-am prezentat o variantă mult prea simplificată a sistemului imunitar. Ambele părţi, sistemul înnăscut şi cel dobândit (adaptiv), sunt alcătuite din numeroase componente. Unele acţionează împreună, altele în mod independent. Sunt foarte multe moduri în care părţi ale sistemului imunitar pot fi compromise şi tratarea deficienţelor cere o strategie diferită. Ideea că un singur sirop sau o pastilă poate să ne întărească sistemul imunitar este „atât de greşită, încât nu este nici măcar greşită” .

Întrucât funcţia sistemului imunitar dobândit este să reacţioneze la provocări şi să dezvolte noi metode de apărare, acesta poate într-adevăr fi îmbunătăţit. De fiecare dată când răcim sau ne vaccinăm, sistemul nostru imunitar construieşte o armată de celule T gata să lupte împotrivă unei recidive a oricărui agent patogen. Nu există nici un supliment nutriţional, super-mâncare sau vreo tehnică mentală, corporală sau spirituală care să realizeze acest lucru. Celulele B doar ştiu ce proteină să creeze (să scoată la suprafaţa celulară) atunci când sunt atacate de agenţi de îmbolnăvire specifici.

Răspunsul obişnuit pe care îl auzim la aceste argumente este că produsele de „întărire imunitară” pur şi simplu încearcă să refacă funcţiile sistemului imunitar, din moment ce fiecare dintre noi avem sisteme imunitare compromise, având în vedere că mâncăm total eronat, suntem obezi şi trăim într-o lume toxică. Acesta este un argument familiar şi, de altfel, foarte mercantil. Pare a avea sens. Oamenii într-adevăr mănâncă foarte mult şi foarte puţini dintre noi sunt atenţi la toxinele care ne poluează vieţile. Să aibă ca efect toate cele menţionate anterior un sistem imunitar compromis?

De fapt, exact opusul este adevărat. Oamenii obezi în mod general suferă de inflamaţii, ceea ce este un răspuns al sistemului imunitar. Răcim şi nu avem niciun incovenient în a prezenta simptome. Atunci când suntem expuşi substanţelor iritante, reacţionăm cu erupţii, mâncărimi sau astm, toate acestea fiind răspunsuri imunitare. Practic, fiecare dintre noi avem răspunsuri imunitare care se desfăşoară chiar în acest moment. Zvonul că lumea în care trăim ne-a compromis sistemul imunitar este fără îndoială fals.

Sunt circumstanţe reale în care sistemul imunitar poate fi compromis. Acestea includ deficienţe imunitare primare, care sunt în mod obişnuit genetice sau congenitale şi care necesită intervenţie medicală complexă şi deficienţe imunitare dobândite, fiind consecinţa unor boli, precum SIDA, anumitor tipuri de cancer ori chiar a chimioterapiei. Imunodeficienţele dobândite pot fi cauzate şi de malnutriţie. Este problema opusă consumului exagerat de cheeseburger, de exemplu.

Suplimentele, sucurile sau alte produse care pretind că întăresc sistemul imunitar sunt simple păcăleli. Sunt soluţii profitabile (pentru unii) la probleme care nu există în realitate şi care au fost inventate de oameni inteligenţi pentru a speria populaţia, astfel încât să le cumpere produsele. Nu credeţi pe nimeni care vă spune că echilibrul dumneavoastră poate fi susţinut mai bine cu tone de medicamente.

Traducere de Georgiana Trican după Boost Your Immune System (or Not) de Brian Dunning, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.