Aici sunt dragonii„Aici sunt dragonii” este un film documentar de 40 de minute, prezentat de Brian Dunning (sceptic de profesie şi realizator de emisiuni care demască în mod constant pseudoştiinţa), ce se vrea o scurtă introducere în gândirea critică.

 

Filmul face o scurtă trecere în revistă a unor trucuri logice, a principalelor pseudoştiinţe prezente în spaţiul public şi ne oferă sfaturi pentru a nu fi înşelaţi de trucurile comercianţilor moderni.

Pe hărţile străvechi, regiunilor neexplorate le erau ataşate legende înfricoşătoare cum ar fi "Aici sunt dragoni". Necunoscutul era înfricoşător şi unii se simţeau ceva mai confortabil dacă puteau să eticheteze măcar o parte din acest necunoscut. Dragoni imaginaţi au părut o explicaţie suficient de bună pentru ceea ce părea altfel de neconceput. Cu o noţiune inventată şi câteva cuvinte, necunoscutul devine simplu şi mulţumitor.

Acei cartografi din vechime s-ar fi simţit în largul lor astăzi. Practica comună majorităţii oamenilor este să pună etichete mulţumitoare pentru a cuantifica şi împacheta convenabil necunoscutul.

Confruntaţi cu un fenomen pentru care nu avem nicio explicaţie raţională ca de exemplu... să-l visezi pe unchiul tău în chiar noaptea de dinaintea morţii sale, este mult mai simplu să accepţi o simplă explicaţie ca "legătura psihică", decât să cuprinzi complexitatea fenomenelor cognitive, influenţa confirmării  şi legea numerelor mari. "Aici sunt dragoni" este atât de la îndemână...

Marea majoritate a populaţiei acceptă dragonii - sau echivalenţii lor logici - pe post de componenţi naturali ai lumii care trebuie acceptaţi ca atare.

Să aruncăm o privire asupra balaurilor moderni...

 

 

 

 

 

Site-ul filmului documentar: HereBeDragonsMovie

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.