La ce ajută normele sociale? Politețea în public, pe stradă sau într-un mijloc de transport în comun? Jurnalista Christine Emba crede că în spatele oricărei norme sociale stă un aspect util, chiar dacă acesta nu mai este vizibil omului modern.
„De ce creează culturile norme sociale? Cel mai clar răspuns pentru mine este că ele sunt scurtături. Ele îți oferă un ghid general despre cum să te comporți în societate, cel puțin în locul și perioada în care te afli, și, ideal, te pot ajuta să trăiești o viață mai bună.
Normele sociale care sunt impuse de comunitățile sau de grupuri mai largi vin, de asemenea, cu mecanisme de aplicare care sunt adesea mai eficiente decât propria noastră cunoaștere.
Sentimentele pozitive pe care le avem atunci când respectăm normele sociale, cum ar fi mândria, o senzație de împlinire, faptul că suntem priviți cu bucurie de ceilalți, sunt puternice; pe de altă parte, conotațiile negative, cum ar fi un sentiment de vinovăție, atunci când încălcăm normele sociale, care ne ajută să rămânem pe drumul cel bun.
Dar suntem într-un moment acum în care societatea se schimbă rapid și mulți dintre noi nu suntem siguri dacă vechile norme sociale mai sunt valabile.
Cum evaluezi dacă o normă socială și-a depășit termenul de valabilitate, dacă mai este utilă în era modernă?
Scriitorul englez G.K. Chesterton vorbește despre ce ar trebui să faci dacă întâlnești un gard neîntreținut într-un câmp. Unii oameni ar putea avea impulsul să-l dărâme pur și simplu. La urma urmei, ce utilitate, părăsit pe acest câmp? Dar el sugerează de fapt că ar trebui să investighezi. Gardul poate să nu pară util pentru tine în acest moment, dar probabil că a fost pus acolo dintr-un motiv și ar trebui să încerci să afli care a fost acel motiv înainte de a-l elimina complet.
Cred că această idee poate fi aplicată și normelor sociale, chiar și celor care par învechite.
Iată un exemplu: ar trebui bărbații să deschidă ușile pentru femei?
Când încerci să-ți dai seama dacă o normă mai are vreo utilitate, este util să te uiți la ceea ce a fost inițial acolo. A fost acolo pentru a ajuta pe cineva, pentru a proteja, pentru a orienta societatea într-un mod util? Este acel caz de utilizare încă valabil într-un fel acum? Dacă da, poate că acea normă încă face ceva bun, chiar dacă nu este evident imediat pentru tine.
Odată cu dizolvarea normelor sociale, unii oameni caută îndrumare.
La cine se uitau oamenii pentru îndrumare în trecut? Se uitau la părinții lor, la familiile lor. Se uitau la liderii religioși și uneori la liderii de stat.
La cine se uită oamenii pentru îndrumare acum?
Ei bine, să spunem că lista a crescut. Se pare că există un antrenor pentru orice, fie că este vorba de meditație sau creșterea copiilor sau cum să devii cel mai bun CEO.
Există influenceri de stil de viață și influenceri de fitness. Există guru de frumusețe și guru de masculinitate.
Așadar, ce este problematic în a căuta îndrumarea unui expert auto-descris? Problema este în auto-promovare. Ei pot spune că sunt experți, dar chiar sunt? Ce calificări au și de ce ar trebui să-i crezi?
Și apoi, din nou, există întrebarea despre ce sunt normele sociale și cum sunt construite.
La modul ideal, normele sociale sunt adaptate la situații, timpuri și locuri, precum și la comunitățile în care sunt încorporate. O normă socială care poate fi potrivită pentru o comunitate sau pentru un anumit tip de persoană, ar putea să nu fie aplicabilă tuturor celorlalți.
În mod similar, sfaturile oferite de un guru de fitness sau de un influencer de frumusețe pot fi bine vândute pe Internet, dar s-ar putea să nu fie de fapt utile pentru tine.”
Imagine: depositphotos.com